Ulubiony dodatek do obiadu czy pieczywa.
Co prawda w dzieciństwie nie przepadałam
za białą, zasmażaną kapustą.
Teraz ją doceniam.
Jej smak i prostotę przyrządzenia.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 200g boczku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
Kapustę obieramy z brzydkich liści, kroimy w paseczki. Zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż liście zmiękną.
Cebulę siekamy drobno, boczek również. Podsmażamy na maśle, gdy się wszystko zrumieni dodajemy partiami kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dusimy dolewając 1 szklankę wody (można więcej- w zależności od twardości i długości gotowania kapusty), aż będzie ona miękka. Pod koniec gotowania przesiewamy mąkę i mieszamy. Dodajemy również posiekany koperek.
15 komentarzy
Bardzo lubię, ale smaku kapusty w wykonaniu mojej mamy jeszcze nie osiągnęłam :).
Uwielbiam, najlepsza Babcina 🙂
też kiedyś nie przepadałam, a teraz zajadam ze smakiem. najbardziej lubię do kopytek 🙂
uwielbiam zasmażaną kapustę, sama robię na smalcu z boczkiem, z dużą ilością koperku. Twoja też wygląda smakowicie. U mnie konkurs jeśli masz ochotę to zapraszam.
🙂 ja akurat za smalcem nie przepadam, ale mój K. luuubi!
to danie popisowe mojej mamy, twoja wersja wygląda prawie że identycznie !
Buziaki :):*
Robiłam kapustę zasmażaną pierwszy raz w życiu i wyszła fantastyczna:)
Brawo!:)
Niezmiernie się cieszę!:)
Właśnie takiego przepisu szukałam. Kapusta wyszła wyśmienita, dzieki za przepis!! Pozdrowienia a Chicago 🙂
O!:)
Genialnie, że zrobiłaś:) Cieszę się, że smakowała!
Pozdrawiam
Wlasnie sie robi do rolady z kluskami jak znalazl. W mojej wersji dodaje duzo pieprzu aby byla pikantna:)
Robiłam już kilka razy 😉 Za każdym razem wychodziła rewelacyjna 😉 Dzięki
WITAM,
Wg tego przepisu zrobiłam najlepszą kapustkę w swoim zyciu. Dzięki!!!Ulubione jak nic 🙂
🙂 cieszę się ogromnie, chyba czas żebym ja ją zrobiła i wrzuciła trochę lepsze zdjęcia:)
b. dobry przepis , choć ja robie nieco inną wersje “wisennego bigosiku”: po pierwsze -nie dodaje mąki aby był bardziej “lekki” , nie dodaje majeranku gdyż jest to przyprawa bardzo dominująca i aż grzech, by zabijać nim naturalny smak młodej kapusty i koperku , którego daje nieco wiecej. no i najważniejsze -pomidory świeże , bez skórki ! doprawiam pieprzem dodaje trochę vegety lub kostkę rosołową-rozpuszczona , i odrobinę octu (mała łyżeczka) . z tą vegetą i rosołkim dodaje w miarę potrzeb bo z uwagi na słoność boczku może nie być takiej potrzeby i wystarczy dodać wody do poczatkowego gotowania . mój przepis ilościowo jest nieco większy: 2-3 główki młodej kapusty , 1- 1,5 wędzonego boczku , 2-3 duże pomidory ,2-3 duże cebule , i duuuży pęczek kopru….. życze smacznego …..SETH