Sosy i dodatki

Kapusta zasmażana (biała kapusta)

31 lipca 2012
kapusta zasmażana

Ulubiony dodatek do obiadu czy pieczywa.


Co prawda w dzieciństwie nie przepadałam
za białą, zasmażaną kapustą.
Teraz ją doceniam.
Jej smak i prostotę przyrządzenia.


Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 200g boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku

Kapustę obieramy z brzydkich liści, kroimy w paseczki. Zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż liście zmiękną.
Cebulę siekamy drobno, boczek również. Podsmażamy na maśle, gdy się wszystko zrumieni dodajemy partiami kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dusimy dolewając 1 szklankę wody (można więcej- w zależności od twardości i długości gotowania kapusty), aż będzie ona miękka. Pod koniec gotowania przesiewamy mąkę i mieszamy. Dodajemy również posiekany koperek.

DSC_1979

Przeczytaj również

15 komentarzy

  • Reply Evitaa 1 sierpnia 2012 at 06:49

    Bardzo lubię, ale smaku kapusty w wykonaniu mojej mamy jeszcze nie osiągnęłam :).

  • Reply mania179 1 sierpnia 2012 at 07:20

    Uwielbiam, najlepsza Babcina 🙂

  • Reply Kaś 1 sierpnia 2012 at 07:50

    też kiedyś nie przepadałam, a teraz zajadam ze smakiem. najbardziej lubię do kopytek 🙂

  • Reply Sisterskitchen 1 sierpnia 2012 at 10:30

    uwielbiam zasmażaną kapustę, sama robię na smalcu z boczkiem, z dużą ilością koperku. Twoja też wygląda smakowicie. U mnie konkurs jeśli masz ochotę to zapraszam.

    • Reply pees 1 sierpnia 2012 at 10:53

      🙂 ja akurat za smalcem nie przepadam, ale mój K. luuubi!

  • Reply Szana 2 sierpnia 2012 at 19:00

    to danie popisowe mojej mamy, twoja wersja wygląda prawie że identycznie !
    Buziaki :):*

  • Reply Anonymous 10 grudnia 2012 at 12:40

    Robiłam kapustę zasmażaną pierwszy raz w życiu i wyszła fantastyczna:)

    • Reply pees 21 stycznia 2013 at 20:50

      Brawo!:)
      Niezmiernie się cieszę!:)

  • Reply Aga C 21 stycznia 2013 at 20:35

    Właśnie takiego przepisu szukałam. Kapusta wyszła wyśmienita, dzieki za przepis!! Pozdrowienia a Chicago 🙂

    • Reply pees 21 stycznia 2013 at 20:49

      O!:)
      Genialnie, że zrobiłaś:) Cieszę się, że smakowała!
      Pozdrawiam

  • Reply Anonymous 3 lutego 2013 at 13:44

    Wlasnie sie robi do rolady z kluskami jak znalazl. W mojej wersji dodaje duzo pieprzu aby byla pikantna:)

  • Reply Anonymous 25 marca 2013 at 16:53

    Robiłam już kilka razy 😉 Za każdym razem wychodziła rewelacyjna 😉 Dzięki

  • Reply Anonymous 14 czerwca 2013 at 12:16

    WITAM,

    Wg tego przepisu zrobiłam najlepszą kapustkę w swoim zyciu. Dzięki!!!Ulubione jak nic 🙂

    • Reply pees 14 czerwca 2013 at 12:28

      🙂 cieszę się ogromnie, chyba czas żebym ja ją zrobiła i wrzuciła trochę lepsze zdjęcia:)

  • Reply Anonymous 21 czerwca 2013 at 18:43

    b. dobry przepis , choć ja robie nieco inną wersje „wisennego bigosiku”: po pierwsze -nie dodaje mąki aby był bardziej „lekki” , nie dodaje majeranku gdyż jest to przyprawa bardzo dominująca i aż grzech, by zabijać nim naturalny smak młodej kapusty i koperku , którego daje nieco wiecej. no i najważniejsze -pomidory świeże , bez skórki ! doprawiam pieprzem dodaje trochę vegety lub kostkę rosołową-rozpuszczona , i odrobinę octu (mała łyżeczka) . z tą vegetą i rosołkim dodaje w miarę potrzeb bo z uwagi na słoność boczku może nie być takiej potrzeby i wystarczy dodać wody do poczatkowego gotowania . mój przepis ilościowo jest nieco większy: 2-3 główki młodej kapusty , 1- 1,5 wędzonego boczku , 2-3 duże pomidory ,2-3 duże cebule , i duuuży pęczek kopru….. życze smacznego …..SETH

  • Zostaw komentarz