Obiady

Karkówka pieczona

20 sierpnia 2014

DSC_3933Karkówka pieczona w piekarniku to moja ulubiona wersja tego mięsa. Nie przepadam za karkówką z grilla, no, ewentualnie robię na niej gulasz. Jeśli chodzi o ten przepis, który Wam dziś prezentuję, to mięso wychodzi fantastyczne! Jest soczyste, a zarazem kruche. Nie jest wysuszone, a armat pieczonego mięsa unosił się w całym moim domu.

Karkówkę piekłam na zasadzie tyle ile ona waży tyle musi się piec w 180 stopniach. Moja ważyła ok. 400g więc piekłam ją 40 minut. Taki patent sprzedała mi moja ciocia i jest on fantastyczny!

Generalnie nigdy nie przepadałam za karkówką, to mięso wydawało mi się zbyt tłuste. Bałam się też, że je przepiekę i wyjdzie bardzo suche. Dzięki rękawowi do pieczenia wszystkie aromaty i cały sok, który oddało mięso, został w środku tworząc pyszny sos, którym można polać ziemniaki czy kopytka.

Polecam Wam zakupienie przyprawy czubrica- nadaje ona niepowtarzalnego smaku i aromatu! Używam jej głównie do marynat, ale przyprawiałam nią też bakłażana czy cukinię- pycha!

Składniki:

  • karkówka (u mnie ok. 400g)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czubricy (bułgarska przyprawa, możecie zastąpić ją innymi ziołami)
  • gałązka rozmarynu

Karkówkę myjemy, obsypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy do środka rozmaryn i czubricę, masujemy mięso dokładnie, aby natrzeć je przyprawami. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (jeśli macie większy kawałek pieczcie mięso odpowiednio dłużej).

DSC_3938

Przeczytaj również

15 komentarzy

  • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 11:46

    jak pieczona to maczanka po krakowsku, jak grillowana, to wcześniej marynowania w oliwie, czosnku i rozmarynie, a następnie krótko grillowana

    • Reply Smakowity kąsek 20 sierpnia 2014 at 11:57

      uwielbiam połączenie rozmarynu i czosnku! aż szkoda, że do tej karkówki czosnku nie dodałam!

    • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 11:57

      jeszcze pewnie będzie okazja 😉

    • Reply Smakowity kąsek 20 sierpnia 2014 at 11:59

      podrzuć przepis na maczankę po krakowsku! nigdy nie jadłam!

    • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 12:04

      kawał karkówki obsyp bardzo dobrze mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Obsmaż na bardzo gorącej patelni najlepiej na gęsim smalcu. przełóż do naczynia żaroodpronego wyłożonego posiekaną w piórka cebulą (2 duże sporo cebuli), posyp jeszcze mielonym kminkiem i sporą ilością słodkiej, mielonej papryki. Na górę znowu cebula, szklanka czerwonego wytrawnego wina i do piekarnika 🙂 Piecz w zależności od wielkości karkówki nawet 1,5 godziny. Potem wyjmij mięso, dopraw sos. Podawaj w bułce kajzerce. Niestety – coś za coś – to jedna z najbrzydszych potraw na świecie 😀

    • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 12:06
    • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 12:07

      a tak w ogóle to zapraszam do siebie Kuchnia Tomasza 🙂

  • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 11:46

    jak pieczona to maczanka po krakowsku, jak grillowana, to wcześniej marynowania w oliwie, czosnku i rozmarynie, a następnie krótko grillowana

    • Reply Smakowity kąsek 20 sierpnia 2014 at 11:57

      uwielbiam połączenie rozmarynu i czosnku! aż szkoda, że do tej karkówki czosnku nie dodałam!

    • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 11:57

      jeszcze pewnie będzie okazja 😉

    • Reply Smakowity kąsek 20 sierpnia 2014 at 11:59

      podrzuć przepis na maczankę po krakowsku! nigdy nie jadłam!

    • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 12:04

      kawał karkówki obsyp bardzo dobrze mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Obsmaż na bardzo gorącej patelni najlepiej na gęsim smalcu. przełóż do naczynia żaroodpronego wyłożonego posiekaną w piórka cebulą (2 duże sporo cebuli), posyp jeszcze mielonym kminkiem i sporą ilością słodkiej, mielonej papryki. Na górę znowu cebula, szklanka czerwonego wytrawnego wina i do piekarnika 🙂 Piecz w zależności od wielkości karkówki nawet 1,5 godziny. Potem wyjmij mięso, dopraw sos. Podawaj w bułce kajzerce. Niestety – coś za coś – to jedna z najbrzydszych potraw na świecie 😀

    • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 12:06
    • Reply Tomasz Stopa 20 sierpnia 2014 at 12:07

      a tak w ogóle to zapraszam do siebie Kuchnia Tomasza 🙂

  • Reply Eteryczne Gotowanie 20 sierpnia 2014 at 15:01

    Dla mnie karkówka w każdym wydaniu jest idealna!! <3

  • Zostaw komentarz