Kasza z warzywami – z cukinią i bakłażanem jest propozycją na lekki lunch, który zaspokoi Wasz głód na długo. Kasza przygotowywana na sposób risotto czyli tzw. pęczottto to nic innego jak duszenie kaszy na bulionie. Kasza wchłania w ten sposób wszystkie aromaty bulionu i ma niezwykły smak. Dodatki, na które postawiłam ja to: cukinia i bakłażan, idealny duet, który świetnie sprawdza się w kombinacjach z makaronami, ryżem czy właśnie kaszą.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki bulionu/wywaru z warzyw
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- ulubione przyprawy: u mnie Ras El Hanout (możecie zastąpić curry czy inną ulubioną)
- szczypiorek
- sól, pieprz
Kaszę prażymy na patelni (aż zacznie się rumienić), dzięki temu będzie bardziej aromatyczna. Następnie zalewamy ją bulionem. Bakłażana kroimy w kostkę, zasypujemy go solą, odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się goryczy. Następnie płuczemy go i razem z cukinią pokrojoną w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do gotującej się kaszy. Doprawiamy wszystko do smaku (ja użyłam marokańskiej przyprawy ras el hanout, możecie skorzystać np. z curry), dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż kasza wsiąknie cały płyn i zmięknie.
Brak komentarzy