Koktajl bananowy postawi Was na nogi od pierwszego łyku! Ten koktajl znany jest chyba jako śniadaniowy koktajl Nigelli, ja jednak pamiętam go jeszcze z czasów liceum, kiedy nie słyszałam o pannie Lawson, a przepis znalazłam chyba na opakowaniu kakao. Koktajl bananowy przygotujemy na bazie mleka, gorzkiego kakao i kawy rozpuszczalnej – te składniki zapewniają organizmowi teobrominę, substancję pobudzającą oraz niewielkie ilości kofeiny. Tak więc koktajl bananowy ma właściwości energetyczne, wspomaga też pracę mózgu, a banan zapewni uczucie sytości i zaspokoi chęć na coś słodkiego. Ma dużo błonnika i witamin, to jeden z moich ukochanych owoców, chociaż faktycznie jest kaloryczny, to jeśli zjecie go rano Wasz organizm spokojnie sobie poradzi z odpowiednim jego spaleniem w ciągu dnia.
Unikam produktów z laktozą więc wybrałam mleko sojowe, myślę, że migdałowe czy kokosowe będzie pasować jeszcze lepiej wiec kombinujcie 🙂
Składniki na 1 koktajl bananowy:
- 200ml mleka sojowego
- 1 duży banan
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
- ew. mięta/kostki lodu/gałka muszkatołowa
Mleko sojowe blendujemy z kawą, kakao oraz bananem. Koktajl podajemy od razu, na zimno najlepiej. W okresie letnim możecie zblendować także kostki lodu. Wierzch dekorujemy miętą. Posypujemy gałką muszkatołową.
Brak komentarzy