Napoje

Koktajl bananowy

8 lutego 2016

koktajl bananowy 4Koktajl bananowy postawi Was na nogi od pierwszego łyku! Ten koktajl znany jest chyba jako śniadaniowy koktajl Nigelli, ja jednak pamiętam go jeszcze z czasów liceum, kiedy nie słyszałam o pannie Lawson, a przepis znalazłam chyba na opakowaniu kakao. Koktajl bananowy przygotujemy na bazie mleka, gorzkiego kakao i kawy rozpuszczalnej – te składniki zapewniają organizmowi teobrominę, substancję pobudzającą oraz niewielkie ilości kofeiny. Tak więc koktajl bananowy ma właściwości energetyczne, wspomaga też pracę mózgu, a banan zapewni uczucie sytości i zaspokoi chęć na coś słodkiego. Ma dużo błonnika i witamin, to jeden z moich ukochanych owoców, chociaż faktycznie jest kaloryczny, to jeśli zjecie go rano Wasz organizm spokojnie sobie poradzi z odpowiednim jego spaleniem w ciągu dnia.

Unikam produktów z laktozą więc wybrałam mleko sojowe, myślę, że migdałowe czy kokosowe będzie pasować jeszcze lepiej wiec kombinujcie 🙂

Składniki na 1 koktajl bananowy:

  • 200ml mleka sojowego
  • 1 duży banan
  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
  • ew. mięta/kostki lodu/gałka muszkatołowa

indeksMleko sojowe blendujemy z kawą, kakao oraz bananem. Koktajl podajemy od razu, na zimno najlepiej. W okresie letnim możecie zblendować także kostki lodu. Wierzch dekorujemy miętą. Posypujemy gałką muszkatołową.

koktajl bananowy 2

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz