Koktajl z jarmużem, ogórkiem zielonym, jabłkiem i miętą stanowi jeden z wielu koktajli, które mam Wam zamiar przemycać od czasu do czasu na bloga. W takie słoneczne dni, jak dziś, nie mam ochoty na gotowanie, włączanie piekarnika, i -nie wierzę, że to piszę- na mięso. Moje śniadania i często też pozostałe składniki stanowią różnego rodzaju smoothies czy koktajle odchudzające. Tak naprawdę nie korzystam z gotowych przepisów, wrzucam po prostu to, co mam pod ręką do blendera i zawsze, zawsze, jest to coś pysznego! Chyba taka właśnie jest przewaga przy przygotowywaniu posiłków w domu – zawsze wiemy, co dokładnie się w nich znajduje i nie ma niespodzianek. Zachęcam Was do tego, abyście wiosną faktycznie skupili się na świeżych owocach i warzywach i korzystali, ile można z dobrodziejstw targów i warzywniaków:)
Szczerze przyznaję – bałam się jarmużu w tym koktajlu, nie wiedziałam, jak ostatecznie będzie to smakować, ale wyszło pysznie! Nie bójcie się i eksperymentujcie ze mną.
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 świeżego, zielonego, ogórka
- garść porwanych liści jarmużu
- 1/2 jabłka
- sok z cytryny
- liście mięty
- 200ml wody mineralnej niegazowanej
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki – ja je wcześniej umyłam tak, żebym nie musiała obierać ani ogórka ani jabłka i przemycić wszystkie witaminy:) Zblendowałam wszystko razem łącznie z miętą i sokiem z cytryny (wycisnęłam kilka kropel).
Koktajl z jarmużem jest odpowiednio słodki – nie dodawałam miodu ani cukru, jeśli jednak wolicie słodkie napoje to dodajcie np. łyżeczkę miodu.
Brak komentarzy