Obiady

Kotlety mielone inaczej (z ryżem i warzywami)

8 marca 2013

Uwielbiam ten obiad.
To taka prosta i smaczna klasyka podana inaczej:)
Danie jest lekkie i mało kaloryczne.
Mamy tu ryż, marchewkę, cebulę, pomidory- sama dobroć!

Kto nie lubi kotletów mielonych?
Możemy je podsmażyć, podać z buraczkami albo w sosie koperkowym- 
na te propozycje też na smakowitym przyjdzie czas:)
Obiecuję!

Składniki na 4 porcje:

  • 400g mięsa mielonego (użyłam z łopatki wieprzowej)
  • 1 woreczek ryżu naturalnego
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 puszka pomidorów
  • ok. 1l bulionu
  • ulubione zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • sól, pieprz, chili
  • ew. do zagęszczenia sosu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozmieszana w 1/2 szklance bulionu

Cebulę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
Mięso mielone łączymy razem z ryżem, marchewką i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki i obsmażamy je na 1 łyżce oleju na rumiano z każdej strony- ja podsmażyłam też z boków.
Kotlety mielone przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut, przewracając kotlety co jakiś czas. Dosypujemy zioła.
Do bulionu dodajemy puszkę pomidorów wraz z sosem, dusimy przez kilka minut. Doprawiamy sos do smaku.
Na sam koniec do sosu możemy dodać skrobię, tak, żeby go zagęścić lub śmietankę, dla koloru i złagodzenia smaku.

Kotlety można podać z ziemniakami (ja zjadłam z dzikim ryżem).

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply Nemi 8 marca 2013 at 23:23

    Podzielisz się?:)

  • Reply Inspirowane Smakiem 9 marca 2013 at 05:57

    Mielone z własnoręcznie zmielonego mięska są najlepsze! Te wyglądają super.:)

  • Reply whiness 9 marca 2013 at 06:49

    Przemawia do mnie to Twoje „inaczej”. 🙂 Chyba pokuszę się o zrobienie tej wersji!

  • Reply Bernadeta 9 marca 2013 at 08:22

    czesto robie, ale czasami dodaje jeszcze kapusty kiszonej i wychodza wtedy jak takie oszukane golabki.

  • Reply Kamciss 9 marca 2013 at 11:55

    Uwielbiam takie kotleciki i to bardzo! 🙂

  • Reply Milena 9 marca 2013 at 14:46

    Bardzo apetycznie się prezentuje ;)) Uwielbiam!

  • Reply Roz Airad 9 marca 2013 at 15:20

    mniam ;d

  • Reply MartynCia ^^ 9 marca 2013 at 18:29

    tzw. jeżyki 😉 bardzo je lubię! 😉

  • Reply Katerina 5 lutego 2014 at 09:47

    A czy bez dodatku jajka, bulki tartej lub bulki namoczonej w mleku kotlety nie beda sie rozlatywac?

    • Reply pees 5 lutego 2014 at 10:01

      jeśli użyjesz ryżu, który nie jest sypki tylko taki klejący to może nie będą się rozwalać:) musisz mięso dobrze rozgnieść z dodatkami i w dłoniach trochę dociskać (nie za bardzo).

  • Reply Fifti 10 marca 2015 at 16:59

    Dodałem kilka drobnych rzeczy od siebie, ale trzon z tego przepisu, pyszne, bardzo polecam. Z kotletów/pulpetów, które w ostatnich miesiącach gotowałem te wyszły najsmaczniej!

    • Reply pees 11 marca 2015 at 09:05

      Cieszę się ogromnie! 🙂

    Zostaw komentarz