Obiady

Krem z pomidorów (zupa pomidorowa)

20 lutego 2013

 K. uwielbia zupę pomidorową, najlepiej z makaronem.
Aleeee ile można jej jeść w tej samej postaci?:>
Postanowiłam zrobić krem z pomidorów:)
Co prawda o tej porze roku nie jest to najlepsze wyjście-
chyba ze skorzystacie, jak ja, z pomidorów w puszce.
Są smaczne, bez dodatków, i mają prawdziwy kolor:)

Inspiracja znaleziona w książce “Soup. 500 recipes”

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki pomidorów (mogą być całe lub krojone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • listki bazylii lub kolendry
  • pieprz, sól
  • ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)

Na oliwie, w garnuszku, podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy pomidory, oliwę, bazylię czy kolendrę i gotujemy ok. 10 minut.
Po tym czasie krem miksujemy. Jeśli chcecie, zupę można rozcieńczyć wodą czy bulionem.
Podajemy z kwaśną śmietaną.

Uwaga: Z ryżem, makaronem też będzie smakować!:)

Ja podawałam z kolendrą, żeby trochę odmienić smak ‘zwykłej’ pomidorowej:)

Przeczytaj również

13 komentarzy

  • Reply Magda 20 lutego 2013 at 23:11

    SZybka. Najlepsza. Niezastąpiona…

  • Reply Inspirowane Smakiem 21 lutego 2013 at 05:34

    Najlepsza, wiadomo:)

  • Reply Karmel-itka. 21 lutego 2013 at 07:27

    pyszna! mamina jednak i tak najlepsza..

  • Reply Kamciss 21 lutego 2013 at 10:11

    uwielbiam zupę pomidorową 🙂 Podałaś ją przepięknie 🙂

  • Reply CornerWithRecipes 21 lutego 2013 at 12:52

    Cudnie wygląda, ale dla mnie pomidorowa jest pyszna w każdej wersji ;D uwielbiam 🙂

  • Reply Asia 21 lutego 2013 at 12:52

    apetyczna propozycja

  • Reply pysznie czy przepysznie 21 lutego 2013 at 19:48

    wygląda przepysznie 🙂 Zupa pomidorowa zawsze w czwartek hihih 🙂

  • Reply Anonymous 21 lutego 2013 at 19:59

    Brak mi w tym przepisie włoszczyzny jakiegoś wywaru mięsnego tylko pomidory z puszki i to wszystko nieciekawy przepis jak dla mnie.Oliwa….be,be.

    • Reply pees 21 lutego 2013 at 21:58

      Bo to nie ma być pomidorówka z pozostałości po rosole;)
      Chodziło mi tu o szybki i prosty przepis, a ugotowanie dobrego bulionu to zawsze ok. 3 godzin więcej.

      Oliwa jest dobra! Olej jest zły;)

  • Reply Beata H. 22 lutego 2013 at 14:04

    taka pomidorówka, myślę ze świetnie moze smakować równiez na zimno – jako chłodnik ??!

  • Reply grazyna 22 lutego 2013 at 16:29

    I tej porze roku najlepsze są zupy z puszkowych pomidorów ! Twoja wersja bardzo mi pasuje 🙂

  • Reply Anonim 12 sierpnia 2017 at 08:36

    A włoszczyzna ? na czym to ugotować?

    • Reply pees 13 sierpnia 2017 at 09:27

      W przepisie jest informacja, że można bulionem rozcieńczyć krem 🙂 Ten jest wersją podstawową, na samych pomidorach. Nie zawsze dodaje się włoszczyznę, np. w przypadku gazpacho czyli hiszpańskiej wersji kremu pomidorowego w postaci chłodnika. Pozdrawiam

    Zostaw komentarz