Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką jest idealnym wypiekiem na czerwcowe popołudnie. Kruchy spód, pianka, która dzięki budyniowi jest niezwykle aksamitna i smaczna sprawiają, że to ciasto powinno zasmakować wszystkim. Owszem, przygotowanie kruchego ciasta z truskawkami trzeba zaplanować chwilę wcześniej, bo zarówno ciasto powinno się trochę schłodzić przed, jak i po pieczeniu, tak trzeba również ubić białka i zająć się truskawkami.
Przepis pochodzi ze strony: Moje Wypieki.
Składniki na kruchy spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, to dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody tak, aby związać wszystkie składniki. Masę dzielimy na dwie części – mniejsza i większą, chłodzimy ciasto co najmniej 30 minut w lodówce. Po tym czasie większą częścią wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wraz z bokami, jeśli starczy ciasta chociaż trochę), podpiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia). Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na piankę budyniową:
- 5 białek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanka oleju
- dodatkowo: ok. 500g świeżych owoców (u mnie truskawki)
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy do masy cukier, dosypujemy budyń i po łyżce dolewamy olej, wszystko ciągle miksując.
Na podpieczony i ostudzony spód wylewamy piankę budyniową, na którą wysypujemy świeże owoce. Na powierzchnię ciasta kruszymy pozostałą część ciasta (możemy zetrzeć je na tarce). Ciasto kruche z truskawkami podpiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy