Słodkości

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami (z owocami)

21 czerwca 2013

Pyszne, idealnie słodkie ciasto kruche,
z warstwą delikatnego jak mus budyniu, z kwaskowatymi truskawkami 
i chrupiącym wierzchem.

Takich ciast się nie odmawia,
takich ciast się nie zapomina. 
Znane ciasto z budyniem i owocami pojawia się chyba na każdym stole,
właśnie teraz, gdy sezon na truskawki w pełni proponuję wykorzystać właśnie te owoce.
Idealnie komponują się z kruchym spodem i budyniem.

Składniki na ciasto kruche i kruszonkę:

  • 370g mąki pszennej
  • 100g płatków owsianych
  • 3 żółtka (białka przydadzą się później)
  • 145g cukru
  • 200g masła

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem, zagniatamy tak długo, aż masło połączy wszystkie składniki. Gdy ciasto nie będzie kleić się do rąk odstawiamy je do lodówki na godzinę.
Po tym czasie 60% ciasta wykorzystujemy do wylepienia dna i kilku centymetrów boku blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Przygotowane ciasto pieczemy do zrumienienia w temp. 180 stopni (ok. 20 minut).
Resztę ciasta kruchego nadal chłodzimy (możemy włożyć do zamrażarki- łatwiej będzie je zetrzeć).

Składniki na masę budyniową:

  • 600ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru
  • dodatkowo: 300g truskawek

400 ml mleka zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń i cukier.
Dodajemy wszystko do wrzącego mleka, mieszamy, i gdy tylko zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do zimnego budyniu i delikatnie mieszamy.
Budyń wylewamy i rozprowadzamy na podpieczonym i ostudzonym spodzie, na wierzchu układamy połówki truskawek. Na tarce o grubych oczkach trzemy pozostałą część ciasta, która stworzy kruchy wierzch.
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny- żeby budyń zastygł.

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Marta 22 czerwca 2013 at 08:08

    Uwielbiam kruche z owocami i budyniem, super wygląda! Ostatnio robiłam bardzo podobne dodając do budyniu kokos 🙂

  • Reply Domowe Wypieki 22 czerwca 2013 at 14:59

    Pychota!!! Wyglada super 🙂

  • Reply Kasia Jurek 23 czerwca 2013 at 09:54

    Oj pyszne, do tego szklanka mleka … 🙂

  • Reply Domi w kuchni 1 lipca 2013 at 16:22

    Mmmmm, wygląda tak, że mimo, że jestem po obiedzie, to zrobiłam się głodna 🙂

  • Reply waniliowa pistacja 2 kwietnia 2014 at 13:59

    Właśnie szukałam jakiegoś przepisu na ciasto z truskawkami – i znalazłam 🙂 uwielbiam kruche ciasta!

  • Zostaw komentarz