Słodkości

Kruszonka do ciasta (jak zrobić kruszonkę?)

25 maja 2013

Nie wyobrażam sobie bułek drożdżowych bez kruszonki 😀
Chyba najbardziej ją lubię właśnie w połączeniu z owocami- w końcu kto z nas nie lubi crumble?:)

Jak zrobić kruszonkę? To proste.Postanowiłam zamieścić ten przepis-
bo sama szukałam długo odpowiednich proporcji:)
W końcu je jednak znalazłam!

Kruszonka do ciasta nie jest bardzo słodka,
więc jeśli wypiek do którego ją wykorzystacie jest kwaśny
możecie dodać więcej cukru.

Składniki na kruszonkę:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g zimnego masła
  • 3-4 łyżeczki cukru

Mąkę zagniatamy z masłem, które będzie się roztapiać pod wpływem ciepła naszych dłoni. Dodajemy też cukier.
Zagniatamy razem, tak, aby powstały mniejsze i większe grudki.

Kruszonkę wysypujemy na bułki/crumble czy ciasto drożdżowe i zapiekamy.

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply zufik 26 maja 2013 at 08:32

    Dobra kruszonka to jest to! ja używam cukier puder bo nie lubię jak „zgrzyta” 🙂

  • Reply Inspirowane Smakiem 26 maja 2013 at 09:25

    A ja używam cukru brązowego. Białego czasem też. Uwielbiam:)

  • Reply Karolina Stefańska 11 czerwca 2013 at 13:18

    dobre jest z miodem gdyż tak robię od lat

    • Reply pees 30 czerwca 2013 at 17:32

      🙂 nigdy z miodem nie próbowałam! ostatnio zamiast części mąki dodałam pistacje posiekane, było cudowne!

    Zostaw komentarz