Lifestyle, Przepisy

Kulinarnie Mocni 2019

30 września 2019

W miniony piątek po raz drugi wzięłam udział w fantastycznym przedsięwzięciu, jakim jest wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick (która jest właścicielem marki Kamis)- Kulinarnie Mocni. Projekt ten ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw.

Głównymi założeniami tej inicjatywy jest możliwość pokazania, że każdy z nas jest w stanie przygotować pełnowartościowy posiłek nie marnując przy tym żywności czy bez wykorzystania produktów z półki premium.

Tegoroczne spotkanie Kulinarnie Mocni 2019 było bardzo ciekawe i inne niż wcześniejsze warsztaty, w których brałam udział. Tematem przewodnim były tarty – ja odpowiadałam za sekcję mięsną, Tomek z Magicznego składnika za tarty warzywne, a Paulina za tarty słodkie. Razem z edukatorami z Banków Żywności przygotowałam 5 różnych przepisów. Zrobiliśmy listę zakupów, poszliśmy na pobliski targ i zakupiliśmy wszystkie potrzebne do gotowania produkty. Staraliśmy się wybierać rozsądnie i mądrze tak, aby zaoszczędzić jak najwięcej pieniędzy, a przy okazji nie zmarnować resztek warzyw/mięs, których nie wykorzystaliśmy do naszych przepisów.

Wspólnie postanowiliśmy przygotować następujące tarty:

  • z kiełbasą i porem
  • z łososiem wędzonym, pomidorkami koktajlowymi i młodą cukinią
  • z szynką dojrzewającą, orzechami i figami
  • z mięsem mielonym przykrytym masą ziemniaczaną
  • z boczkiem, cebulą i ziemniakami – farsz na wzór ruskiego

Te wszystkie przepisy powstały! Spody do tart urozmaiciliśmy dodatkami ziół i przypraw – np. kminkiem, rozmarynem, pestkami dyni czy suszonymi pomidorami! Oczywiście wszystkie przyprawy dostarczyła nam marka Kamis. Szef kuchni, Maciej Wawryniuk, zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy i widząc go już szósty raz na warsztatach kulinarnych czuję się, jakbym miała gotować u boku dobrego kolegi. Szef Maciej to osoba nadzwyczaj otwarta, szerzy miłość go gotowania i wypieków jak mało kto! To czysta przyjemność, kiedy spotyka się takie osoby w swoim życiu, Kamis wie co robi!

Tu widzicie moją ukochaną tartę z wędzonym łososiem w sosie koperkowym z dodatkiem pomidorów i młodej cukinii. Upiekłam ją na spodzie z pestek dyni – nie zmiksowanych, a użytych w całości. Dzięki temu tarta super chrupała i była naprawdę ciekawa.

Jak widzicie – praca wre! Każda z drużyn mocno się napracowała i po raz kolejny udowodniła, że gotowanie jest dla każdego. Obojętne czy w portfelu masz dużo czy może trochę mniej – wystarczy odrobina pomysłu i dobrej woli, a z naszych piekarników mogą wyjść naprawdę wspaniałe potrawy.

Kurki i brukselka – jedno z ciekawszych połączeń, które sprawdziły się w tarcie warzywnej!

A tu widzicie część składników do mojej tarty z kiełbasą i porem – z dodatkiem masła, majeranku, zalane jajkami i śmietaną stworzyło tartę, którą naje się kilkuosobowa rodzina!

Co jak co, ale naprawdę mam nadzieję, że: DO ZOBACZENIA ZA ROK w tym samym składzie! 🙂 A Was gorąco zachęcam do zapoznania się z inicjatywą Kulinarnie Mocni. Jeśli macie jakieś pytania lub chcecie poznać więcej przepisów – zachęcam do kontaktu!

Autorem poniższych zdjęć jest Filip Okopny.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz