Inne/Konkursy

Kulinarnie Mocni

4 października 2018

“Kulinarnie Mocni” znaczy jacy? Tacy, którzy potrafią przygotować posiłek z łatwo dostępnych produktów, nie spędzają wielu godzin na szukaniu produktów na sklepowych półkach i samo gotowanie zajmuje mniej czasu. Dla mnie jest to określenie mądrych i świadomych osób, które lubią gotować i szukają nowych rozwiązań dla znanych już posiłków i smaków. Ja sama staram się gotować prosto i szybko, w tygodniu, kiedy przygotowuję posiłki do pracy nie mam czasu na długie zakupy czy stanie przy gotujących się potrawach. Chcę, aby jedzenie było smaczne, ładnie podane i sycące. Inicjatywa taka jak „Kulinarnie Mocni” jest więc idealna dla osób, które chcą stworzyć coś z niczego. Trzeba pamiętać, że dobry składnik obroni się sam – zarówno świeże warzywa, sezonowe owoce czy przyprawy – potrafią odpowiednio wzbogacić i zmienić każde, nawet najbanalniejsze danie.

Maciej Wawryniuk, to szef kuchni, który już dawno skradł moje kulinarne serce. Człowiek z wielką pasją, głową pełną pomysłów, chętny do pomocy i znający się na rzeczy. Miałam przyjemność gotować pod Jego okiem już kilka razy i wiem, że warsztaty, które prowadzi Szef Maciej będą świetne, wiem to w ciemno! Każda z osób zaproszonych na event gotowała razem z edukatorami Banków Żywności. Podczas wspólnego gotowania zawsze znajdzie się czas na drobne pogaduchy i rozmowy z osobami, które zajmują się edukowaniem i wolontariatem była bardzo wzbogacająca. Mają dużo pasji, są pomysłowi i od razu mają na wszystko rozwiązanie! Wspólnie staraliśmy się organizować tak przestrzeń przy naszym wspólnym blacie, aby była odpowiednio wyposażona w produkty, które się nie zmarnują, a zostaną wykorzystane do kolejnych przepisów. Bardzo cenię sobie takie podejście w kuchni, bo nie lubię, gdy żywność się marnuje.

Projekt „Kulinarnie Mocni” do tej pory przeprowadził warsztaty dla 18 000 osób z całej Polski! Odbyło się 1200 warsztatów, które edukują jak gotować, znacznie zmniejszyć marnowanie żywności i móc zrobić coś z niczego. Do tej pory tematami spotkań były m.in. pasty i dodatki do chleba; kasze, ryże i makarony; przepisy na dania jednogarnkowe; przetwory; farsze i nadzienia; kuchnia regionalna. O wszystkich spotkaniach i przepisach wykorzystanych podczas warsztatów można poczytać na stronie akcji: www.kulinarniemocni.pl

Każda z drużyn dostała kilka różnych przepisów do przygotowania, a ja zajęłam się pierogami z wątróbką i kaszanką (przepis znajdziecie tutaj: https://www.kamis.pl/przepisy/wieprzowina/pierogi-z-kaszanka). Połączenie na pierwszy rzut oka dziwne, ale z dodatkiem jabłek i cebulki wszystko smakowało świetnie. Mimo że sama nie jestem fanką podrobów, to pierogi zjadłam ze smakiem! Nasza drużyna przygotowała jeszcze naleśniki z farszem bbq, warzywa w chrupiącej panierce i pity z wątróbką.

Pozostałe osoby przygotowywały np. zapiekanki z kaszy, faszerowane cebule, które osobiście uwielbiam czy gulasz z dyni (mniam!). Zachwycił mnie pomysł na zapiekanki z kaszy – wydaje mi się to genialne, jeśli próbujemy przemycić do diety naszych ukochanych trochę zdrowych warzyw czy właśnie kasz.

Uwielbiam takie spotkania: z ludźmi, którzy lubią to co ja, którzy równie mocno pasjonują się gotowaniem czy pieczeniem. Dla których ważne jest środowisko i którzy nie marnują jedzenia! Kamis, który patronuje całej akcji to firma, która naprawdę jest uważna i słucha potrzeb innych. Jestem mega dumna, że mogę w tym uczestniczyć! Zachęcam Was gorąco do korzystania z przepisów, które opracowuje szef Maciej dla Kulinarnie Mocnych, dajcie znać jak Wy radzicie sobie z gotowaniem na co dzień i jakie sztuczki stosujecie w kuchni, aby przemycić „nielubiane” warzywa do swoich potraw! 🙂

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz