Fit/lekkie, Kuchnia polska

Leniwe fit (kluski z twarogu)

16 lutego 2018

Leniwe fit to było moje wyzwanie… Wiem, że tak naprawdę leniwe nie są niezdrowe, jednak chciałam poeksperymentować z mąką. Najpierw spróbowałam zrobić leniwe w wersji fit z mąki kokosowej. Nie wyszło. Kluski podczas gotowania zmniejszyły swoją objętość o ponad połowę i praktycznie rozpadały się w wodzie. Nie poddałam się jednak i zrobiłam leniwe z mąki gryczanej, bezglutenowe. WYSZŁY PYSZNE. Odrobina miodu i cynamonu przełamała kwaskowaty smak twarogu i kluski smakowały świetnie 🙂

Oczywiście nie ma nic lepszego niż leniwe z masłem, cukrem i cynamonem, tak je podawała mama mojej przyjaciółki. Przynosiła do jej pokoju kubek wypełniony kluskami, które np. zostały po obiedzie, odgrzane, jeszcze gorące, z rozpływającym się masłem – to smak dzieciństwa. Obecnie jem je bez dodatku tłuszczu i cukru. Gdy część z nich odsmażyłam wieczorem na patelni zjadłam je bez miodu, z łyżką domowej konfitury z malin – PYSZNOŚCI!

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g twarogu chudego
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta erytrolu/stewii

 

Twaróg rozcieramy widelcem, dodajemy do niego jajko oraz mąkę. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta rolujemy wałek, nożem kroimy kilku centymetrowe kluski. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, porcję klusek dzielimy na 2-3 części, w zależności od wielkości garnka, gotujemy leniwe ok. 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię podczas gotowania. Odcedzamy. Podajemy z cynamonem i odrobiną miodu.

Tak jak wspominałam we wstępie, zimne kluski odgrzejcie na gorącej patelni, dodajcie odrobinę oleju kokosowego, aby leniwe się nie przykleiły do spodu.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz