Lody bananowe są pycha!
Dla mnie- wielbicielki bananów nie ma chyba smaczniejszych:)
Nie dodałam do nich cukru, więc podałam je z polewą czekoladową,
którą w szybkim tempie rozpuściłam, i po zużyciu zaledwie 1/3opakowania
schowałam do lodówki:)
Składniki na 1l lodów:
- 5 dużych bananów
- 300ml kremówki
- ew. cukier do smaku (ja pominęłam)
- dodatkowo: polewa czekoladowa do podania (u mnie firmy Emix)
Banany kroimy w plasterki, miksujemy razem ze śmietaną. Dosładzamy do smaku.
Masę przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji, pamiętajmy, że misa do lodów powinna być wcześniej zmrożona co najmniej 6 godzin.
Gdy nie mamy maszyny do lodów masę przelejmy do miski- najlepiej znacznie większej, ponieważ lody zwiększają swą objętość. Co 2-3godziny wyjmujmy lody z zamrażaki i przemieszajmy masę, aby rozbić powstające kryształki lodu. Powtórzmy takie działanie 3-4 razy.
Smacznego!:)
5 komentarzy
U mnie to samo, lody robiłam bez maszynki, ale też wyszły znakomite.
ja robiłam z dodatkiem nutelli, wyszły równie dobre:)
Kremowka to śmietana? Czy maślanka?;p
kremówka to śmietanka 30% w kartoniku:) albo 36%:)
Lody i to jeszcze bananowe… Mmmm 😉