Zdrowa dieta

Mąka pełnoziarnista

28 marca 2014

pelnoziarnista maka

Czy każdy z nas wie, co to tak naprawdę oznacza mąka pełnoziarnista? Może czas dowiedzieć się, co kryje w sobie mąka i jakimi kryteriami powinniśmy się kierować przy jej wyborze?

Mąka pełnoziarnista powstaje z przemiału pełnego ziarna, czyli bielma, zarodka i okrywy. Poprzez proces mielenia ziaren w całości, uzyskujemy mąkę, która nie traci żadnych wartościowych składników. Dzięki temu wszystkie wartości odżywcze zawarte w ziarnach zbóż  pozostają w mące. Tego typu mąki są ciemniejsze i posiadają widoczne otrąbki. Może to być np. mąka pełnoziarnista pszenna, orkiszowa czy żytnia. Oprócz mąk pakowanych w kilogramowe paczki jednego rodzaju zbóż możemy na półkach sklepowych znaleźć także te, które są stworzone do wypieku chleba czy bułek i zawierają mieszankę pełnoziarnistych zbóż.

Jakie zastosowanie ma mąka pełnoziarnista?

Mąkę pełnoziarnistą możemy wykorzystać do omletów, ciast, spodów do tart czy nawet pizzy. Należy pamiętać, że im wyższy typ mąki tym jest ona bogatsza w błonnik i inne wartości odżywcze. Także przygotowując i zagęszczając sos do mięsa oprócz mąki pszennej czy ziemniaczanej możemy używać również tej z pełnego przemiału – nie wpłynie ona na smak, a wzbogaci nasz posiłek w istotne składniki i minerały. Możemy także upiec pełnoziarniste pieczywo, które wzbogacone np. otrębami orkiszowymi i pestkami dyni z powodzeniem zastąpi to wypiekane z mąki pszennej o typie 600.

Poniżej kilka moich propozycji na przepisy z użyciem mąki pełnoziarnistej:

  1. Wielkanocna pełnoziarnista babka
  2. Naleśniki z mąki pełnoziarnistej
  3. Faworki z mąki pełnoziarnistej
  4. Makaron pełnoziarnisty z krewetkami
  5. Makaron pełnoziarnisty z łososiem
  6. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem
  7. Pełnoziarniste scones

Mąka 3 zboża: pszenica, orkisz oraz żytopelnoziarnista maka-2

Mąka pełnoziarnista pszenna

pelnoziarnista maka-3

Mąka pszenna typu 450

pszenna maka

Czy w Waszej kuchni można znaleźć mąkę pełnoziarnistą? Czy używacie wyłącznie tradycyjnej mąki?

Wpis powstał przy współpracy z akcją Zboże Smakuje i Inspiruje, która promuje produkty zbożowe.

Legalka KFPZ

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Kokilka 28 marca 2014 at 16:30

    Ma ona swój specyficzny smak ale sama świadomość tego, że je się “zdrowszą mąkę” powoduje, że czujemy się lepiej… Poważnie. Poza tym ja mam wrażenie, że jestem po niej dłużej syta 😉 rzadko używam samodzielnie mąki pełnoziarnistej, za to często mieszam ją z pszenną.

    • Reply pees 28 marca 2014 at 17:32

      :)ja też mam poczucie, że jest mi lepiej i mam mniejsze poczucie winy w związku z jedzeniem np. babeczek, które są pełnoziarniste!

  • Reply alicja cabas 30 marca 2014 at 17:05

    nie ma czegos takiego jak maka pszenna zwykła
    są różne typy maki jasna, chlebowa, razowa i różne typy
    pewnie mówisz o jasnej, ale ona tez może mieć od tortowej typ 450 poprzez typ 500 do jasnej typ 550

    • Reply pees 30 marca 2014 at 17:25

      tak, tak ja wiem, że głównie rozchodzi się wszystko o typy mąk- dziękuję za poprawkę:) dodałam zapis o typie 450.

  • Reply Renata 1 listopada 2020 at 04:13

    Rety w głowie mi się kręci od tych rodzajów, chyba lepiej, że tego wszystkiego nie wiedziałam.
    Rozumiem chodzi o zdrowie, dlaczego mielą niezdrową mąkę? Super mam mentlik w głowie.

  • Zostaw komentarz