Makaron z cukinią, pietruszką i anchois to bardzo proste i niesamowicie smaczne danie. Kilka składników, które pewnie gdzieś w czeluściach lodówki macie i obiad z głowy.
Odnośnie sposobu przygotowania makaronu z cukinią: jeśli wolicie cukinię pokroić w plastry to jak najbardziej możecie to zrobić, ale pamiętajcie, że tak przygotowana cukinia potrzebuje odrobiny więcej czasu na patelni, żeby nie była surowa. Aby sos był kremowy dołożyłam do makaronu łyżkę serka koziego, możecie go zastąpić mascarpone lub śmietanką, ewentualnie, całkiem pominąć. Kombinujcie tak, żeby smakowało!:)
Do tego dania równie dobrze sprawdzi się makaron pełnoziarnisty czy nawet razowy, dzięki temu Wasz obiad będzie zdrowszy a wyrzuty sumienia mniejsze:)
Składniki na 2 porcje:
- 250g makaronu (u mnie duże muszle)
- 1 mała cukinia
- 5 filecików anchois
- 1 pęczek pietruszki
- oliwa
- serek kozi/mascarpone
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Cukinię obieramy, następnie za pomocą obieraczki tniemy ją w wąskie paseczki. Pietruszkę myjemy, łodyżki obskubujemy z listków, które następnie drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinię, podsmażamy, dodajemy odsączone anchois, mieszamy. Makaron odcedzamy, ale zostawiamy 3 łyżki wody z gotowania, którą dodajemy do cukinii wraz z gorącym makaronem, posypujemy całość pietruszką. Doprawiamy do smaku solą (fileciki anchois są dosyć słone więc uważajcie) i pieprzem, na sam koniec do makaronu dodajemy łyżkę serka i mieszamy całość. Zajadamy ze smakiem!:)
4 komentarze
wygląda pycha
Zapraszam serdecznie na nową notke, tym razem moje postanowienie.
http://iamemilia.blogspot.com/2014/06/moja-maa-zmiana.html
Muszę koniecznie wypróbować.
Zapowiada się wyśmienicie. Chyba dziś wypróbujemy 🙂 Dziękujemy za przepis!
Super, ciekawa jestem jak smakowało!