Makaron z dynią i cukinią – to pierwszy przepis na tegoroczne potrawy z dyni hokaido. Danie przygotowałam z ulubionym, pełnoziarnistym, makaronem. Wiecie też, że jestem fanką cukinii, gdy ostatnio byłam na Hali Mirowskiej po prostu nie mogłam przejść obojętnie obok małych cukinii, które aż błagały, żeby je kupić.
Ja dynię zawsze piekę. Trwa to krótko, a bogactwo smaku i aromatu wynagradza każdą kolejną minutę czekania. Przeważnie kupuję też dynię hokkaido, która nadaje się zarówno do zup, jak i np. do makaronów. Jest bardzo kremowa więc nie należy przesadzać z czasem jej pieczenia/smażenia tak, aby dynia się nie rozpadła. To też moim zdaniem najlepsza odmiana do przygotowania zupy krem z dyni, na którą przepis jest już na blogu w jednej wersji, a zaraz będzie w nowej odsłonie, sprzed kilku dni.
Składniki:
- porcja ulubionego makaronu
- 200g dyni hokkaido
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- bazylia
- oliwa
- sól, pieprz
- płatki chili
- 1 ząbek czosnku
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dynię kroimy na mniejsze części, pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut. Przed wstawieniem dyni do pieczenia skrapiamy ją oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja nie obieram dyni przed pieczeniem). Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy do niej pokrojoną na plastry cukinię oraz posiekany drobno czosnek. Podsmażamy wszystko ok. 5 minut, aby cukinia zdążyła się usmażyć, dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę dynię. Doprawiamy warzywa do smaku solą, pieprzem oraz chili. Na patelnię dodajemy odcedzony makaron oraz posiekaną bazylię. Mieszamy wszystko razem, podajemy z parmezanem.
1 komentarz
Super połączenie, na jesień w sam raz 🙂