Makaron z krewetkami w białym winie to był jeden ze smaczniejszych cheatów na jakie sobie pozwoliłam w domowym zaciszu. Wychodzę z założenia, żeby nie zamawiać w restauracjach makaronów, ponieważ w większości przypadków są one rozgotowane lub sosy, które są do nich przygotowywane są zwyczajnie tłuste i ciężkie, a jak dobrze wiecie z poprzedniego wpisu Jak schudnąć unikam sytuacji, w których nie wiem jak przygotowywany jest sos/danie. Jeśli więc mam ochotę na makaron to przygotowuję go w domu, ale naprawdę, jest to bardzo sporadyczne działanie – raz na tydzień/dwa. Nie dodaję do niego śmietany, masła, nie chcę, żeby sos był ciężki. Makaron nie ma zapychać – ma smakować tak, jak we Włoszech. Lekko. W Polsce sposób podania makaronu czy pizzy jest zupełnie inny od tego włoskiego. Tam liczba dodatków jest mała, najadając się tymi potrawami człowiek nie czuje się zapchany, w Polsce? Mało jest lokali, w których tak właśnie serwowane są makarony czy pizze, częściej można spotkać zatrważającą ilość sera, makaronu, sosu, a to nie ma być zupa! 🙂
Jeśli chodzi o połączenie białego wina i krewetek, to mam nadzieję, że nikt z Was nie ma wątpliwości, że smak jest genialny. Ja uwielbiam również cukinię i staram się ją przemycać do większości moich posiłków. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- porcja ulubionego makaronu
- 100-150 g krewetek
- 100 ml białego wina
- 1 mała cukinia
- 100 ml mleka kokosowego
- świeża pietruszka
- sól, pieprz,
- 2 cm papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy go zostawiając ok. 2 łyżek wody z jego gotowania do sosu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku, papryczkę chili – chwilę smażymy, uważając, aby nie przypalić czosnku, ponieważ sprawi on, że oliwa będzie gorzka. Jeśli się tego obawiacie, to koniecznie zdejmijcie czosnek z patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry cukinię. Smażymy z obu stron, gdy będzie miękka dolewamy także mleko kokosowe.
Cukinię odsuwamy na bok lub zdejmujemy ją z patelni i smażymy krewetki (jeśli macie świeże musicie je najpierw obrać i usunąć głowę, jelita itp., jeśli z mrożonych i już obranych to najpierw należy je rozmrozić), ok. 1 minuty tak, aby ich nie przeciągnąć i żeby nie były gumowate.
Na sam koniec makaron mieszamy z sosem i krewetkami, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz wodę z gotowania makaronu. Dolewamy wino i czekamy aż wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie przez te kolory 🙂
Ja np. nie przepadam za pietruszką, ale świetnie pasuje do krewetek i nadaje potrawie dodatkowych walorów smakowych 🙂
Zgadzam się z tym, że wszystko wygląda bardzo apetycznie. Aż chce się spróbować. Ciekawe urozmaicenie z tą cukinią.
Ja jeszcze dodalam szparagi bo akurat mialam. Wyszlo przepysznie dzieki za inspiracje 😊
Cudownie! Szparagi to świetny dodatek 🙂 Pozdrawiam!