Obiady

Lekki makaron soba z krewetkami i szparagami

6 lipca 2017

Makaron soba z krewetkami i szparagami to moja propozycja na sycący i wiosenny posiłek. Sezon na szparagi jest już praktycznie na wykończeniu, ale pamiętajcie, że zapas możecie zamrozić, żeby cieszyć się ich smakiem nawet zimą! Makaron soba to makaron częściowo gryczany, stosowany najczęściej w kuchni japońskiej. Cienki, brązowo-szary makaron, który jest dosyć długi (symbol długiego życia), jest lekkostrawny i bardzo prosty w przygotowaniu (zaledwie kilka minut gotowania). Świetnie pasuje do owoców morza, wołowiny i warzyw przygotowanych w stylu japońskim. Jest przeciwieństwem dobrze znanego fanom kuchni azjatyckiej makaronu udon – który jest dosyć gruby i produkowany tylko  z pszenicy.

Makaron soba z krewetkami i szparagami przygotujecie w dosłownie 20 minut – zarówno szparagi jak i krewetki potrzebują dosłownie kilku chwil grillowania. Podstawą tego dania jest aromatyczny sos, który najlepiej przygotować na bazie dobrej jakości sosu sojowego, imbiru, cytryny i papryczek jalapeno bądź chili. Jest lekki, nie zapycha, a dodatek tłuszczu ograniczony jest do minimum.

Składniki:

  • ok. 150g makaronu soba
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sok z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu (ew. innej substancji słodzącej)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • papryczka jalapeno/chili
  • 12 krewetek (u mnie mrożone)
  • 5 – 8 zielonych szparagów
  • liście botwinki
  • cytryna do skropienia krewetek przy podaniu
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli używacie krewetek całych należy je dokładnie oczyścić i usunąć ich głowę oraz część pancerzyka (ja zawsze zostawiam ogonek), należy też rozkroić grzbiet krewetki i usunąć z niego jelito, a także po nacięciu spodniej części pozbyć się białej niteczki – naczynia krwionośnego. Krewetki płuczemy i możemy przygotowywać już sos makaronu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki (twarde), następnie grillujemy je ok. 4 minut na patelni tak, aby nadal były chrupiące i zachowały kolor. Kroimy je na mniejsze części.

Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki, imbir, cukier mieszamy razem. Dodajemy sól i pieprz, siekamy papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy oliwę/masło, dodajemy posiekany czosnek, smażymy krewetki – z dwóch stron po ok. 10 sekund, następnie dodajemy powstały sos i odcedzony makaron. Liście botwinki siekamy, dodajemy do makaronu i podsmażamy chwilę z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz