Makaron ryżowy z warzywami w formie buddha bowl sprawdza się doskonale! Jeśli szukacie inspiracji z przepisami do pracy, to doskonale trafiliście! Przygotowuję nowe potrawy praktycznie non stop – czasem nie wymaga to wiele pracy, a po prostu trochę kreatywności. Wszystkie te składniki pewnie macie w lodówce, a nawet jeśli nie to możecie zrobić ich zapas na dłużej albo kupić je w promocyjnej cenie i obiad zrobić wtedy, kiedy nie macie chęci na stanie przy garach czy ciepły posiłek. Makaron ryżowy z warzywami w tej formie jemy na zimno – jest to odpowiedź na popularny trend buddha bowl czyli misek pełnych dobroci i smaku 🙂 Taka porcja zaspokoi Wasz głód, a także dostarczy witamin i składników mineralnych. Spróbujcie!
Składniki na 1 porcję:
- 60 g makaronu ryżowego
- 1/2 awokado
- 1/2 batata
- 1 mały, świeży, ogórek
- szpinak (2-3 garści)
- rzodkiewki (3 sztuki)
- kiełki rzodkiewki (garść)
- dip: polecam masło orzechowe (genialnie smakuje z batatami i makaronem) lub ulubione pesto, porzeczki dla smaku
Makaron ryżowy gotujemy ok. 4 minut w osolonej wodzie (ja mam bardzo cienki, stąd taki krótki czas). Bataty kroimy w plastry, oprószamy rozmarynem, solą i pieprzem – smarujemy odrobiną oliwy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę. Szpinak i rzodkiewkę również płuczemy i osuszamy. Na środku miski/talerza nakładamy porcję makaronu, dookoła niego resztę składników – awokado możecie oczywiście rozgnieść widelcem z odrobiną soku z cytryny i wyłożyć je w takiej formie. Tak przygotowany makaron z warzywami możecie zapakować do lunchboxa z łyżką masła orzechowego (uważajcie na kalorie!) czy pesto i zjeść na zimno w dowolnej chwili.
Kilka moich posiłków do pracy znajdziesz również tutaj: jadłospis – jedzenie do pracy
Brak komentarzy