Obiady

Makaron z cukinią

29 czerwca 2015

unnamedMakaron z cukinią i liśćmi botwinki to szybki obiad, świetny na lato i ciepłe dni. Wystarczy kilka składników, aby nasycić się smacznym posiłkiem. 

Wiecie, że na blogu całe mnóstwo jest przepisów z cukinią – uwielbiam to warzywo i staram się je jeść możliwie najczęściej. Chyba najbardziej smakuje mi właśnie w połączeniu z makaronem. Cukinia czy gotowana czy grillowana – smakuje świetnie w połączeniu z odrobiną soli i pieprzu. Jeśli tylko macie ochotę możecie zetrzeć ją na tarce i poddusić na patelni właśnie w takiej postaci, jak tutaj: makaron z cukinią i boczkiem.

Zamiast botwiny dodajcie roszponkę lub rukolę 🙂

Składniki:

  • ulubiony makaron
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek botwiny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w plasterki, podsmażamy ją na odrobinie oliwy na rumiano z dwóch strony. Liście botwiny myjemy, osuszamy i siekamy. Cukinię na patelni doprawiamy do smaku, dodajemy liście botwiny. Pozostałą część oliwy dodajemy, gdy cukinia będzie już zarumieniona. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut.

unnamed (1)

 

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Ania_S 29 czerwca 2015 at 08:57

    Ja także uwielbiam cukinie i botwinkę, więc ten przepis jest dla mnie idealny 😉

  • Zostaw komentarz