Obiady

Makaron z cukinią i porem

11 października 2015

makaron z porem (1 of 1)-2Makaron z cukinią, porem i bakłażanem to wymyślona ostatnio przeze mnie kombinacja 🙂 Nie przepadam za porem i nie jadam go w postaci surowej np. w sałatce, ale podduszony z innymi warzywami i w sosie jest już „jadalny” 🙂

Uwielbiam cukinię i serio, jem ją 3-4 razy w tygodniu. Dodaję do każdej potrawy, podobnie mam z bakłażanem – dlaczego by więc nie połączyć tych składników? Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do doprawienia potrawy użyłam dużo pieprzu, który nadał smaku, bo jak wiemy cukinia jest lekko słodkawa po podsmażeniu.
Jeśli macie ochotę zamiast śmietany dodajcie sos pomidorowy – ja sama się nad tym zastanawiałam…

Składniki:

  • ulubiony makaron
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 dymka
  • 1 por
  • 200ml śmietany 30% w kartoniku
  • 1 mozzarella
  • sól, pieprzmakaron z porem (1 of 1)

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w plastry, bakłażana w kostkę, zasypujemy go solą i odstawiamy na 15 minut, aby puścił gorzki sok. Następnie bakłażana płuczemy. Na patelni podsmażamy najpierw posiekaną dymkę z porem, następnie dodajemy bakłażana i cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietanką, gdy już warzywa zmiękną. Dusimy całość kilka minut, aż zrobi się nam gęsty sos, doprawiamy kolejny raz oraz dodajemy kawałki mozzarelli. Na patelnię wrzucamy odsączony makaron z odrobiną wody, z jego gotowania. Mieszamy. Makaron z cukinią i porem podajemy ze świeżo mielonym pieprzem.

makaron z porem (1 of 1)-3

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Kasia 11 października 2015 at 10:13

    W sam raz dla mnie!
    Uwielbiam takie szybkie dania!
    🙂

  • Zostaw komentarz