Obiady

Makaron z cukinią

25 maja 2015

unnamed (3)

 

Makaron z cukinią, świeżym szpinakiem i łososiem to danie które bardzo często gości na moim talerzu. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, a smak wynagrodzi te kilka chwil poświęconych na gotowanie. Sos śmietanowy wzbogacić możecie dodatkiem ostrego sera, który podkreśli smak dania. Uważajcie jednak, aby nie przesadzić z solą – wędzony łosoś jest całkiem dobrze doprawiony… 🙂 
Jeśli nie lubicie szpinaku możecie zastąpić go rukolą, równie dobrze będzie pasować do makaronu.

Składniki:

  • ulubiony makaron
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 zielona cukinia
  • 100 ml śmietany 18 % w kartoniku
  • 200 g wędzonego łososia

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cukinię kroimy w plastry i pół-plastry, podsmażamy na patelni do miękkości. Dolewamy śmietankę, dodajemy łososia. Gotujemy do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, na patelnię dorzucamy makaron, mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (z solą należy uważać). Przed podaniem szpinak myjemy i osuszamy, dodajemy do makaronu.

unnamed (4)

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz