Makaron z kurczakiem i pieczarkami to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Delikatne mięso i pieczarki, które mimo że nie mają dużo składników odżywczych, to niesamowicie wzbogacają smak posiłku. Na diecie pozwalam sobie raz w tygodniu zjeść 50g makaronu lub ryżu, staram się, aby makaron był pełnoziarnisty, jednak w tym przypadku zrobiłam wyjątek.
Makaron, który użyłam jest z dodatkiem szpinaku, który zadbał o piękny kolor mojego obiadu. Jeśli macie ochotę i nie liczycie kcal, jak ja, to z powodzeniem do sosu możecie dodać śmietany lub sera – dobrym dodatkiem będą także suszone pomidory.
Składniki na 2 porcje:
- 100g makaronu ze szpinakiem
- 1 pierś z kurczaka
- 6 pieczarek
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka gorgonzoli
- liście świeżej szałwii
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, pieprzymy i smażymy na rumiano na patelni. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, podsmażamy razem z kurczakiem. Po kilku minutach smażenia na patelnię dodajemy odcedzony makaron oraz gorgonzolę, mieszamy wszystko dokładnie tak, aby ser roztopił się pod wpływem ciepła i utworzył sos. Na samym końcu do makaronu dodajemy garść świeżej szałwii. Podajemy na ciepło.
Gorgonzola to bardzo słony ser, o charakterystycznym zapachu tak więc uważajcie z wcześniejszym doprawianiem mięsa czy pieczarek.
1 komentarz
To danie jest po prostu… piękne 🙂 Takie wiosenne. I do tego proste składniki 🙂