Makaron z papryką, szynką parmeńską i serem mozzarella. Pyszny, prosty posiłek, który zasmakuje wszystkim:)
Użyłam papryk, które zamroziłam jeszcze wtedy kiedy na dworze było słońce, zielona trawa i na ryneczek jechało się cieszyć oczy:) Teraz, póki zima nie odpuszcza taka potrawa z kolorowym makaronem niezmiernie cieszy oczy. I podniebienie!
Składniki na 2 porcje:
- 300g makaronu (ja użyłam kolorowego)
- 3 papryki, po każdej z jednego koloru
- 150g szynki parmeńskiej
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz, chili
- 2 łyżki oliwy
Makaron gotujemy al dente. Z papryk wycinamy gniazda nasienne, kroimy je na cztery części, a następnie grillujemy. Gdy skórka papryki będzie ciemna możemy zdjąć ją z ognia i delikatnie zdjąć skórkę. Paprykę kroimy w paseczki, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pociętą szynkę. Dorzucamy odcedzony makaron, mozzarellę rwiemy na cząstki i dorzucamy do makaronu. Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy do smaku przyprawami.
Brak komentarzy