Hit Nowego Roku:)
Pyszny soczysty makowiec na puszystym spodzie
i z pianą niczym złota rosa na wierzchu.
Koniecznie spróbujcie!
Spód jest bardzo delikatny i mak w niego wsiąka- tak ma być!
Przepis od Babci:)
Składniki na spód:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 250g margaryny
- 2 szklanki mąki tortowej
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. olejek migdałowy
Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olejek. Ubijamy białka na sztywno, delikatnie łączymy z ciastem.
Składniki na masę makową:
- 300g maku
- 2 białka
- 1 szklanka cukru
- bakalie (garść drobno posiekanych migdałów, orzechów, rodzynek)
Składniki na pianę z białek:
- 4 białka
- 0.5 szklanki cukru pudru
Mak należy sparzyć i przetrzeć dwa razy przez maszynkę. Wymieszać z ubitymi białkami, cukrem i bakaliami.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy.
Ciasto wylewamy na blachę, na nim równo rozsmarowujemy masę makową. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Przed końcem pieczenia na mak wykładamy pianę z białek i zapiekamy.
6 komentarzy
Makowce mogę jeść pod każdą postacią, z gorącą herbatką:)
Smakowicie się prezentuje:) Chętnie skuszę się na kawałek! Wszystkiego dobrego w 2013!
Przepiękny jest! szkoda, że nie dodałaś tego wpisu w okolicy Świąt, może zagościłby u mnie na stole 😉
będę musiała coś podobnego zrobić jeszcze, bo w te święta nic nie jadłam 🙁
W jakiej temperaturze pieczemy to ciasto?
zagapiłam się i nie napisałam!
w temp. 180 stopni.