Święta

Makowiec- przepis na ciasto z makiem na biszkopcie

2 stycznia 2013

Hit Nowego Roku:)
Pyszny soczysty makowiec na puszystym spodzie
i z pianą niczym złota rosa na wierzchu.

Koniecznie spróbujcie!
Spód jest bardzo delikatny i mak w niego wsiąka- tak ma być!

Przepis od Babci:)

Składniki na spód:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 250g margaryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  •  szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. olejek migdałowy

Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olejek. Ubijamy białka na sztywno, delikatnie łączymy z ciastem.

Składniki na masę makową:

  • 300g maku
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • bakalie (garść drobno posiekanych migdałów, orzechów, rodzynek)

Składniki na pianę z białek:

  • 4 białka
  • 0.5 szklanki cukru pudru

Mak należy sparzyć i przetrzeć dwa razy przez maszynkę. Wymieszać z ubitymi białkami, cukrem i bakaliami.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy.

Ciasto wylewamy na blachę, na nim równo rozsmarowujemy masę makową. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Przed końcem pieczenia na mak wykładamy pianę z białek i zapiekamy.

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Ela.M 2 stycznia 2013 at 17:27

    Makowce mogę jeść pod każdą postacią, z gorącą herbatką:)

  • Reply Nemi 2 stycznia 2013 at 18:35

    Smakowicie się prezentuje:) Chętnie skuszę się na kawałek! Wszystkiego dobrego w 2013!

  • Reply MartynCia ^^ 3 stycznia 2013 at 19:09

    Przepiękny jest! szkoda, że nie dodałaś tego wpisu w okolicy Świąt, może zagościłby u mnie na stole 😉

  • Reply Dusia 4 stycznia 2013 at 13:37

    będę musiała coś podobnego zrobić jeszcze, bo w te święta nic nie jadłam 🙁

  • Reply Anonymous 9 marca 2013 at 10:39

    W jakiej temperaturze pieczemy to ciasto?

    • Reply pees 9 marca 2013 at 10:55

      zagapiłam się i nie napisałam!
      w temp. 180 stopni.

    Zostaw komentarz