Święta

Mazurek pomarańczowy

26 marca 2016

Mazurek pomarańczowy – aaaa! Już święta! Wczoraj przyjechałam do domu i od razu na pytanie „co u Ciebie?” odpowiedziałam, że zrobiłam najlepszego mazurka na świecie. Od zawsze przepadałam za wszystkimi kombinacjami a’la lemon curd – gęsty krem przygotowany na bazie soku owocowego, jaj i masła. Pyszny, aksamitny, możecie go dowolnie modyfikować – wykorzystując cytryny, grejpfruty czy pomarańcze, jak ja.

Pomarańczowy mazurek to raptem kilkadziesiąt minut przygotowania – oprócz kremu równie ważny jest kruchy spód mazurka. Ciasto powinno być kruche i maślane, lekko słodkie, tak, aby w połączeniu z kremem pomarańczowym tworzył zgrany duet.

Przepis na kruchy spód do tarty od lat stosuję ten sam: spód do tarty Gordona Ramsay’a.

Jeśli macie ochotę na cytrynowy mazurek zamiast pomarańczy wybierzcie 3 cytryny, pozostałe składniki bez zmian.

Sposób przygotowania spodu do mazurka:

Masło, jajko, mąkę i cukier zagniatamy razem. Wykładamy ciastem formę do mazurka, schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na całą jego powierzchnię ceramiczne kule do pieczenia (można użyć grochu). Spód podpiekamy ok. 20 minut, następnie wyciągamy formę, zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze kilka minut, do zarumienienia się powierzchni ciasta.

DSC_1677 DSC_1678 DSC_1679 DSC_1680

Składniki na krem pomarańczowy:

  • 3 pomarańcze
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru (jeśli pomarańcze są bardzo kwaśne możecie dodać więcej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania kremu:

Z jednej pomarańczy ścieramy skórę, wyciskamy sok ze wszystkich trzech, miąższ zostawiamy na później. W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy sok z pomarańczy, cukier mieszamy ciągle podgrzewając do zagotowania. DSC_1681Następnie, ciągle mieszając, dolewamy do rondelka rozmieszane jajka z mąką oraz miąższ z pomarańczy. Całość podgotowujemy stale mieszając tak, aby nie powstały grudki. Gotowy, gęsty, krem odstawiamy do ostygnięcia. Na sam koniec dodajemy skórkę startą z jednej pomarańczy.DSC_1684

Na gotowy, upieczony i ostudzony spód nakładamy krem pomarańczowy, rozsmarowujemy go dokładnie. Dekorujemy np. migdałami. Mazurka przechowujemy w lodówce.

mazurek pomarańczowy (1 of 1)-6

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz