To świetna alternatywa dla sernika w dużej formie.
Takie mini serniczki na dwa-trzy gryzy:)
Są wygodniejsze to przewiezienia czy przechowania,
i można z nimi kombinować- do każdego dodać inny składnik,
np. rodzynki czy orzechy i już!:)
Składniki na spód:
- 125g zimnego masła
- 90g cukru
- 1 duże jajko
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka-łyżka zimnej wody
- opcjonalnie: łyżeczka soli morskiej
- do 1/2 ciasta dodałam 1 łyżkę kakao
Masło rozcieramy palcami łącząc je z cukrem, następnie dodajemy żółtko, mąkę, kakao, sól i zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody.
Masą wylepiamy formę na muffiny ( nie polecałabym silikonowej, bo będzie Wam się odkształcać), ja korzystałam z metalowej.
Składniki na sernik:
- 500g twarogu trzykrotnie mielonego (ja użyłam tego z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu malinowego (mniam!)
- 3 jajka
- 1 łyżka masła (roztopione i ostudzone)
- dodatkowo: orzechy, rodzynki, inne dodatki
Twaróg mielimy dodając do niego cukier, budyń, jajka oraz masło
Wlewamy masę na nie upieczony spód, dodajemy po kilka sztuk rodzynek lub orzechów (można to oczywiście pominąć).
Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy w środku jest już sernik upieczony.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 mini serniczków.
9 komentarzy
Ciekawe 🙂 Muszę wypróbować.
nie lepszy byłby w kokilkach?? tylko pewnie spód trzeba by zapiec….. tak sobie pomyślałam, żeby w ten sposób je zrobić, myślisz że wyjdzie??
W kokilkach też pewnie będzie okej, ale nie wiem jak z ilością serniczków, bo kokilki większe są:)
Spróbuj!
dzięki 🙂 dam znać jak wyjdą (nie wiem czy upiekę na święta ale na Sylwestra będą jak znalazł ) pozdrawiam serdecznie
śliczne:)
Uroczo wygladaja! Podoba mi sie dodatek soli do spodu.
Pyszne maleństwa:)
świetny pomysł, idealne zamiast tradycyjnego sernika 🙂
wspaniały pomysł 😉 skubnęłabym sobie taki serniczek 😉