Mam dla Was pyszne muffinki z jabłkami. Mięciutkie, wilgotne, z chrupiącym wierzchem. Zajadałam je ze smakiem, zabierałam na uczelnie. Nie kruszą się za bardzo więc nadadzą się także do samochodu:) Bardzo cynamonowe, bardzo jabłkowe. Lekko zmodyfikowałam przepis stąd: KLIK
Składniki na 12 muffinek:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- ok. 1/2 szklanki brązowego cukru (ja dałam ciut mniej)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 50g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3 jabłka
- 1/2 filiżanki orzechów włoskich
- do posypania: 1 łyżka cukru brązowego, kilka posiekanych orzechów
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy drobno. Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Suche składniki mieszamy razem, w osobnym naczyniu łączymy składniki mokre, następnie wszystko razem mieszamy łyżką, dorzucamy jabłka oraz orzechy. Nakładamy do foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Posypujemy cukrem i orzechami. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
1 komentarz
Smakowicie jesienne!