Słodkości

Muffinki z kawą- przepis na coffee curd

10 kwietnia 2012

Muffiny są przepyszne!
Mięciutkie, wręcz gorzkie (co jest zaletą, gdy ktoś pija czarną kawę bez dodatków),
z kremem, który intensywnie pachnie miętą i kawą!

To dobra propozycja, kiedy w święta jedliśmy słodycze
i nie umiemy z nich od razu zrezygnować.

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 rozgniecione dojrzałe banany
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g drobnego cukru
  • 75g masła
  • 50g mielonych migdałów*
  • 3 średnie jajka (osobno białka i żółtka)
  • kopiasta łyżeczka kawy mielonej lub rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru kawowego

* Można zastąpić zmielonymi otrębami = 1,5 szklanki mąki z otrąb

Składniki na krem (coffee curd):

  • 250ml mleka
  • 3 żółtka
  • 75g cukru
  • 35g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 75g masła
  • 100ml kawy rozpuszczalnej zaparzonej razem ze świeżą miętą

Krem:

Mleko gotujemy z masłem, ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy skrobię. Mleko wlewamy do masy jajecznej, mieszamy. Gotujemy w rondelku, aż zgęstnieje, jak powstaną grudki należy krem zblendować.
Odstawiamy rondelek, przykrywamy go folią, aby nie zrobił się kożuch. Jak ostygnie wlewamy kawę z miętą oraz likier, miksujemy. Odstawiamy do lodówki.

Ciasto:
Masło, czekoladę, likier, kawę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić. Białka ubijamy z cukrem na błyszczący krem. Żółtka miksujemy z masą czekoladową, następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, wsypujemy w międzyczasie mąkę (mielone migdały).
Gotowe ciasto nalewamy po równo do foremek na muffiny, pieczemy ok 20 minut w 180stopniach.

Uwaga: Gdy pieczemy wersję bezglutenową babeczki ładnie wyrosną, a później opadną, tworząc idealne miejsce na krem.

Przepis pochodzi stąd

 

Przeczytaj również

15 komentarzy

  • Reply Saratelka 10 kwietnia 2012 at 22:56

    Świetnie wyglądają!! 🙂

  • Reply What's Baking?? 11 kwietnia 2012 at 03:42

    I’m sure they smell wonderful when it’s baking..nice.

  • Reply Avelina 11 kwietnia 2012 at 06:51

    Fajne muffinki 🙂

  • Reply Anonymous 11 kwietnia 2012 at 08:47

    Ale super!!

    I fantastyczne zdjęcia!

  • Reply Kamila 11 kwietnia 2012 at 08:51

    Pysznie wyglądają 🙂

  • Reply Karolka 11 kwietnia 2012 at 11:22

    O też dostałam kawki i herbatki:) wg mnie najlepsza z chilli i czekoladą:))
    A babeczki wyglądają przepysznie!:))

  • Reply Szana 11 kwietnia 2012 at 12:21

    narobiłaś mi smaku… ot tyle ! 😀

  • Reply pasjonatka 11 kwietnia 2012 at 14:28

    bo herbata jest wszedzie 😉

  • Reply niebochce 11 kwietnia 2012 at 14:48

    kawa i mięta połączenie idealne. I jeszcze te ziarna na wierzchu <3.

  • Reply Kaś 11 kwietnia 2012 at 16:08

    kusisz nimi! sięgnęłabym po kilka 🙂

  • Reply Gosia 11 kwietnia 2012 at 16:28

    będę musiała koniecznie je zrobić, ten krem, ahh..

  • Reply Paulina 12 kwietnia 2012 at 12:37

    Wyglądają super! Coffee curd? Mega świetny pomysł! 😀

  • Reply Iwona [Escapade Gourmande] 13 kwietnia 2012 at 14:09

    Wow, ten krem kawowo-mietowy jest super!

  • Reply mopswkuchni 14 kwietnia 2012 at 13:39

    Zaintrygował mnie ten coffee curd, muszę wypróbować przepis!

  • Reply Anonymous 14 czerwca 2012 at 18:03

    za tą wersję bezglutenową masz u mnie dozgonną wdzięczność!

  • Zostaw komentarz