Muffinki z truskawkami i czekoladą przygotowałam na niedzielnego grilla ze znajomymi. Zaplanowaliśmy rozpoczęcie biesiadowania około godziny 14 i faktycznie prawie wszyscy stawiliśmy się od razu. Ja przytargałam ze sobą szaszłyki, grilla (!), upieczone muffinki z truskawkami i ziemniaczki, które mieliśmy upiec. Nie obyło się też bez mięsa: karkówki, kiełbas, łososia. Ze słodkości królowały moje muffiny i pieczone pianki, którymi wszyscy się zajadali. Babeczki, które ze sobą zabrałam były nadziane truskawkami, czekoladą, dodałam do nich także kakao, ale jak się później okazało, mogłam dosypać więcej cukru… 🙂 Na szczęście cukier puder wystarczył.
Jeśli macie ochotę na lekki, słodki wypiek, to koniecznie spróbujcie tych muffinek. Ciasto jest bardzo miękkie, babeczki są pulchne i smaczne. Ciemną czekoladę możecie zastąpić białą i pominąć kakao – to będzie równie smaczna wersja muffinek!:)
Składniki na 12 sztuk:
- 300g mąki pszennej
- 70g cukru
- 10 dużych truskawek
- 3 kostki czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250ml mleka
- 1 jajko
- 100ml oleju rzepakowego
Mleko łączymy z jajkiem, dodajemy olej. Czekoladę drobno siekamy. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy je w drobną kostkę. Do płynnych składników wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodajemy także kakao i cukier. Mieszamy wszystko razem, na sam koniec dodajemy czekoladę oraz truskawki. Masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
2 komentarze
Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami więc już niedługo wypróbuję przepis. Dzięki 🙂
Taaak, koniecznie! Przepis prosty, a smak muffinek naprawdę wow!