Słodkości

Muffiny marcepanowe (muffinki z marcepanem i migdałami)

4 sierpnia 2012

Wow,
te muffiny są naprawdę smaczne.
Od zawsze lubiłam marcepan, nie zawiodłam się:)
I te śliczne żółciutkie papilotki:)

Składniki:

  • 150g masy marcepanowej
  • 40g mielonych migdałów
  • 230g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao (dałam 1)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 90g cukru
  • 80ml oleju
  • 2 krople olejku migdałowego
  • 280g kwaśnej śmietany
  • do dekoracji: płatki migdałów

Marcepan zagniatamy z migdałami, formujemy 12 kulek. Mąkę mieszamy z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko, cukier, olej, olejek migdałowy, śmietanę łączymy razem. Na wierzch przesiewamy mąkę i mieszamy tak długo (drewnianą łyżką) aż powstanie gładkie ciasto.
Połowę ciasta wykładamy do papilotek, kładziemy marcepanową kuleczkę i przykrywamy kolejną warstwą ciasta.
Pieczemy 20-30 minut w 180stopniach.

Przepis pochodzi z “Babeczki słodkie i pikantne. Drobne ciasteczka, muffinki do kawy”, wyd. Weltbild

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply olala 4 sierpnia 2012 at 12:27

    Maaarcepanowe? Pycha!

  • Reply chude inspiracje. 4 sierpnia 2012 at 13:36

    z muffinkami marcepanowymi jeszcze nie miałam styczności, ciekawy pomysł 🙂

  • Reply Szana 4 sierpnia 2012 at 13:39

    urocze są 🙂 powiedz mi, a co na to twoja dieta? >:)
    pozdrawiam :))

  • Reply Lovelykate 4 sierpnia 2012 at 20:42

    Wieki nie jadłam marcepanu! Pyszne muffinki 🙂

  • Reply burczymiwbrzuchu 5 sierpnia 2012 at 19:02

    Oo, bardzo lubię marcepan, więc muffiny przypadłyby mi do gustu 🙂

  • Reply smaki życia 8 sierpnia 2012 at 03:59

    oj uwielbiam marcepan – a mufiny w szczególności – mam do nich słabość – a tutaj słabość podwójna 🙂

  • Reply Anonymous 9 lutego 2013 at 09:36

    Zapomniałam dodać 40g mielonych migdałów 🙁 zobaczymy czy wyjdą…na razie siedzą w piekarniku

  • Zostaw komentarz