Święta

Mus czekoladowy (deser na zimno, bez pieczenia)

31 grudnia 2011

Ostatnio na każdym blogu jakiś mus!
Pomyślałam, a co ja? Gorsza?
Zrobiłam mus, akurat na toast za Nowy Rok!:)
To idealny deser na zimno, bez pieczenia.


A ten rok? Przyniósł dużo dobrego, na pewno.
A o tych gorszych chwilach nie chce się przecież pamiętać.
Mamy ustaloną datę, TĘ datę (!!!), mamy mnóstwo planów na życie.
Ja mam swojego bloga, z którym powolutku wszystko zmierza ku dobremu.
W styczniu dostanę dwie paczki od firm, z którymi zawiązałam małą współpracę.
Będą kolejne posty, może doczekam się ładniejszych kieliszków do zdjęć!:)
No i mam Was, a to takie wspaniałe, że czytacie, i nawet jak nie komentujecie,
to widzę po statystykach, że jesteście ze mną.


Tak więc gdybym tylko mogła z każdym z Was stuknęłabym się kieliszkiem szampana i cmoknęła w polik:)
Drodzy blogowicze- aby rok 2012 był dobrym rokiem. Dla wszystkich, w każdej sferze Waszego życia.

Składniki na 8 kieliszków musu czekoladowego:

  • 375 ml śmietany 30%
  • tabliczka białej czekolady
  • 5 łyżek kakao
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • garść mielonych migdałów bądź orzechów
  • parę kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
  • pocięta kandyzowana skórka pomarańczowa
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Połowę żółtek i kremówki mieszamy razem, przesiewamy kakao i sól, mieszamy delikatnie. Dodajemy garść zmielonych migdałów.
Przestudzoną białą czekoladę dodajemy do reszty żółtek, mieszamy delikatnie. Następnie łączymy z pozostałą porcją kremówki.
Mus nakładamy warstwowo do kieliszków, mogą być, a nawet wskazane są, mniejsze od moich.
Odstawiamy w chłodne miejsce, nie do lodówki, czekolada będzie za twarda.
Polecam także mus szampański– który zagościł tylko w 2 kieliszkach:
1/2 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Studzimy. Do 4 łyżek ubitej śmietany dodajemy 3 łyżki szampana, żelatynę i 1 ubite białko. Delikatnie mieszamy i przekładamy do kieliszków.
Inspiracja stąd 🙂

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply Dusia 31 grudnia 2011 at 12:42

    na pewno przepyszny będzie mus! bo tak wygląda! aż by się chciało dziabnąć! gratuluję wybrania daty ;* oby ten rok nowy był dla Ciebie obfity w miłość i przepisy kulinarne 🙂

  • Reply Dominika 31 grudnia 2011 at 13:18

    Gratuluję Wam serdecznie ♥ Bardzo lubię do Ciebie wpadać, więc życzę Ci żeby blog dalej tak wspaniale się rozwijał. A w Nowym Roku spełniaj wszystkie swoje marzenia! :*

  • Reply slyvvia 31 grudnia 2011 at 14:35

    Wspaniały mus, nigdy nie robiłam, ale wiem, ze uwielbiam 😉

  • Reply Praline 31 grudnia 2011 at 15:35

    Będziecie mieli fantastycznego Sylwestra! :))

  • Reply Amy 31 grudnia 2011 at 16:02

    Nigdy nie robiłam takiego musu, ale prezentuje się pysznie:). Zresztą wszystko, co ma w sobie czekoladę musi być smakowite. Wszystkiego dobrego w nowym roku!

  • Reply Asiek 31 grudnia 2011 at 17:25

    O złych chwilach nie warto pamiętać! TEJ daty gratuluję!! I bloga też:) I wszystkiego dobrego życzę na cały zbliżający się rok!! Oby był jeszcze lepszy i owocniejszy od poprzedniego!!:)
    A deser smakowity:)

  • Reply noresay 1 stycznia 2012 at 09:47

    Może już po sylwestrze, ale to nie zmienia faktu, że na pewno jeszcze go sobie zrobię. 🙂 Wygląda przepysznie!

  • Reply klliisiaa 1 stycznia 2012 at 10:09

    na pewno pyszny!
    Najlepszego w Nowym roku 🙂

  • Reply Sue 1 stycznia 2012 at 13:07

    Za taki deser można się dać pokroić! 😀
    Najlepszego!

  • Reply *sweet dreadi* 1 stycznia 2012 at 21:08

    Aaaaa… musiało być przepyszne! Następnym razem zrobię sobie w chwilach załamania 🙂

  • Reply Anonymous 2 stycznia 2012 at 14:21

    Kochani Moi! P i K! Wszystkiego najsłodszego, chociaż już słodko macie, jak patrzę na zdjęcia z musem. Najmilszego! chociaż jedno dla drugiego miłe jest, w to nie watpię. Więc , wszystkiego najlepszego w tym ROKU.
    buziaki i Kocham WAS!!!!! Beata

  • Reply Kamciss 6 stycznia 2012 at 20:00

    Na takie coś właśnie miałam ochotę *.*
    Ciekawie.

  • Zostaw komentarz