Bez glutenu

Naleśniki gryczane

14 maja 2016

Naleśniki gryczane są moimi ulubionymi naleśnikami bezglutenowymi. Żadne inne „zdrowsze” wersje klasycznych, pszennych, naleśników nie smakują tak, jak te! Naleśniki z mąki żytniej, razowej czy nawet pełnoziarnistej nie podbiły mojego serca, a te? Te są naprawdę smaczne! Początkowo chciałam stworzyć pancakes – amerykańskie, puszyste, naleśniki, grube na kilka centymetrów, nie chciałam jednak dodawać znacznej ilości mąki tak, aby zachować „lekkość” tych naleśników. Naleśniki gryczane będą świetnie smakować zarówno w wersji słodkiej, jak u mnie, jak i na słono. Możecie je posmarować serkiem, kremem czekoladowym, dżemem lub w wersji słonej – podać z rukolą, szynką i jajkiem w koszulce! Moim zdaniem przy przygotowaniu naleśników najważniejsza jest konsystencja ciasta – nie może być zbyt gęste, dobrze rozgrzana patelnia i odrobina cierpliwości. Chcecie patent na niesamowicie aksamitne naleśniki? Dodajcie do masy łyżeczkę mascarpone – co prawda przepis nie będzie już na lekkie i dietetyczne naleśniki, ale ich smak i konsystencja będzie jeszcze lepsza!

Naleśniki gryczane same w sobie są mało smakowe – ciasto możecie dosłodzić lub odrobinę posolić dla podkreślenia smaku i charakteru naleśników. Koniecznie wypróbujcie kiedyś wersję z mascarpone! 🙂

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka bez laktozy
  • 1/2 szklanki wody gazowanej (dzięki niej naleśniki są bardziej puszyste)
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju kokosowego (ja używam zapachowego)
  • dodatkowo: do smażenia olej kokosowy
  • dodatkowo: owoce, jogurt naturalny + miód/cukier/ksytylion

naleśniki gryczane (1 of 1)

Mleko mieszamy z wodą, jajkiem oraz olejem, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko dokładnie mieszamy/miksujemy. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju kokosowego, wylewamy pierwszą partię ciasta i smażymy na rumiano z dwóch stron. Jogurt naturalny mieszamy z substancją słodzącą, polewamy nim gotowe naleśniki, podajemy ze świeżymi owocami.

naleśniki gryczane (1 of 1)-5

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz