Obiady

Naleśniki z serem na słodko (z twarogiem)

13 kwietnia 2013

K. nie przepada za obiadami na słodko,
robi wyjątek tylko dla naleśników i … (dowiecie się niedługo).
Naleśniki są na tyle uniwersalne, że czego do nich nie dodacie,
jakiego farszu byście sobie nie wymyślili to i tak będzie smacznie:)

Tym razem podałam je w wersji de luxe:)
Z białym serem czyli twarogiem,
jeżynami i kwaśną śmietaną.
Były pyszne, musicie mi wierzyć na słowo,
a jeśli macie ochotę to przygotujcie je w domu:)

Inspiracja: Nigella Lawson “Jak być domową boginią”- naleśniki z serem

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • 100ml wody
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła (oleju)

Wszystkie składniki oprócz tłuszczu miksujemy. Odstawiamy, aby odpoczęły, na 20 minut, po tym czasie dodajemy masło/olej i miksujemy. Smażymy na rozgrzanej i odrobinę natłuszczonej patelni na rumiano z dwóch stron.

Składniki na nadzienie:

  • 250g serka twarogowego (można pominąć i dać 500g twarogu ale lepiej go 2-3 razy zmielić)
  • 250g sera białego (chudego)
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka

Serek i twaróg miksujemy, aby masę rozdrobnić. Dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier i mleko. Mieszamy całość (ew. możemy dosłodzić).

Składniki dodatkowe:

  • 300g jeżyn z sokiem (można użyć malin itp.)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kwaśna śmietana 12%

Jeżyny z sokiem gotujemy w garnuszku, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Zagotowujemy, jeśli masa jest za rzadka dodajmy więcej mąki

Na usmażone, jeszcze ciepłe, naleśniki nakładamy łyżkę twarogu, naleśnika składamy.
Polewamy go gorącą frużeliną jeżynową i kwaśną śmietaną.
Podajemy.

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply whiness 13 kwietnia 2013 at 05:55

    Takie naleśniki mogłabym pałaszować codziennie 🙂 Wyglądają świetnie, a smakują prost niebiańsko. Proste, ale niezawodne, a chyba o to właśnie chodzi. Tęsknię tylko do jeżyn…

  • Reply Magda 13 kwietnia 2013 at 07:40

    Uwielbiam naleśniki i to właściwie pod każdą postacią, z każdym nadzieniem 🙂 Jednak te ze słodkim twarogiem to moja ulubiona wersja. Może dlatego, że to smak dzieciństwa? 🙂 …

  • Reply teenager ;) 13 kwietnia 2013 at 10:25

    cudne !! uwielbiam wszelkie słodkie naleśnikowe wariacje ;D
    miłego weekendu ;*

  • Reply Sue 13 kwietnia 2013 at 10:27

    Niedawno takie robiłam… Uwielbiam, jak naleśnik jest dosłownie napchany słodkim twarożkiem. 🙂 A te jeżyny.. lizać! 🙂

  • Reply Roz Airad 13 kwietnia 2013 at 19:20

    wyglądają wspaniale ;D

  • Reply Rocksanka 14 kwietnia 2013 at 20:20

    właśnie TAKIE naleśniki dosłownie chodzą za mną od tygodnia. 🙂
    Pomysł na sos owocowy jest świetny – koniecznie sobie taki zrobię 🙂

  • Reply Anonymous 15 kwietnia 2013 at 06:00

    wygladają cudownie 🙂 tylko skąd wziąć te jeżyby z sokiem ??

    • Reply pees 15 kwietnia 2013 at 07:17

      no ja jestem cwaniakiem, więc te które zbierałam we wrześniu zamknęłam w słoiczku:)
      może wypróbujesz z malinami lub innymi owocami?
      myślę, że zwykłe brzoskwinie z puszki albo ananasy drobno pokrojone też byłyby ok.

    Zostaw komentarz