Obiady

Naleśniki z truskawkami i twarogiem

12 czerwca 2013

Naleśniki na słodko i słono,
zimne i gorące, zapiekane i z polewą.
Suche też.
🙂

Dziś przedstawiam Wam wersję z twarogiem i musem truskawkowym.
Już sobie wyobrażam, że robicie je na podwieczorek,
zasiadacie na balkonie czy tarasie i odpoczywacie…
Piękna wizja?
Usmażcie naleśniki i może się spełnić!

Składniki na naleśniki pełnoziarniste:

  • 10 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 kubka wody gazowanej
  • 1/2 kubka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Mąkę przesiewamy z solą i cukrem, wbijamy jajko, dodajemy wodę i mleko. Miksujemy, na samym końcu dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany- jeśli jest za gęste możemy wbić kolejne jajko, ew. dodać mleka lub wody.

Składniki dodatkowe:

  •  mus truskawkowy KLIK
  • serek twarogowy 0%

Na usmażonego naleśnika nakładamy serek twarogowy, dodajemy kilka połówek truskawek, składamy i polewamy gorącym musem truskawkowym.

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Karmel-itka. 13 czerwca 2013 at 03:29

    aaaa! te truskawki w wersji musu… cudowne!

  • Reply teenager ;) 13 czerwca 2013 at 03:45

    najlepsze naleśniki , zdrowe i z najpyszniejszym nadzieniem <3

  • Reply GrowingUp 13 czerwca 2013 at 11:17

    Mogę jeść naleśniki tonami:D

  • Zostaw komentarz