Słodkości

O kawie, jej mieleniu i działaniu.

20 kwietnia 2012
„Różne też były dla dam i mężczyzn potrawy: 
Tu roznoszono tace z całą służbą kawy, 
Tace ogromne, w kwiaty ślicznie malowane, 
Na nich kurzące wonnie imbryki blaszane 
I z porcelany saskiej złote filiżanki, 
Przy każdej garnuszeczek mały do śmietanki. 
Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju: 
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju, 
Jest do robienia kawy osobna niewiasta, 
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta 
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku, 
I zna tajne sposoby gotowania trunku, 
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, 
Zapach moki i gęstość miodowego płynu. 
Wiadomo, czym dla kawy jest dobra śmietana; 
Na wsi nie trudno o nię: bo kawiarka z rana, 
Przystawiwszy imbryki, odwiedza mleczarnie 
I sama lekko świeży nabiału kwiat garnie 
Do każdej filiżanki w osobny garnuszek, 
Aby każdą z nich ubrać w osobny kożuszek.”
Adam Mickiewicz ” Pan Tadeusz”

Niezwykły, pobudzający aromat kawy sprawia, że wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez tego magicznego napoju, głównie dzięki zawartości kofeiny- która nas pobudza, przyśpiesza przemianę materii czy zmniejsza napięcie mięśni.
Dla mnie łyk kawy to przede wszystkim znak, że mam czas na relaks- kiedy tylko moja energia nie jest wystarczająca do codziennych obowiązków miele kawę i ją zaparzam.
Dzięki temu poprawia mi się koncentracja, zapominam o zmęczeniu.

Dlaczego miele a nie kupuje gotowej ‚sypanej’? A z prostego powodu- ta kupna nigdy nie będzie miała takiego aromatu, jak ta świeżo mielona. Miele drobno, bo jest to najlepsze wyjście, kiedy kawę robimy w kafetierze. I nie możemy pominąć tego, że napar ze świeżo mielonej kawy jest bardzo mocny i intensywny w smaku!


Nie wiem czy Wy lubicie kawę, znam parę osób, które lubią tylko jej aromat, a nie cierpią smaku.

Ja lubię kawę gorzką, koniecznie bez cukru! Kiedyś pijałam tylko czarną, bez dodatku mleka, z czasem jednak próbując różnych sposobów na kawę, odnalazłam swój ulubiony. Mowa o latte– czyli mocnym espresso z mlekiem i z pianką (nie, nie bitą śmietaną- wystarczy mi spienione mleko).

Czeka na mnie kawa – espresso więc lecę!:)

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Bernadeta 20 kwietnia 2012 at 16:05

    ale sie rozpisałas 😉 ale fajnie się czyta.

  • Reply pees 20 kwietnia 2012 at 16:18

    bo uwielbiam kawę, i jej różne aromaty 😀

  • Reply Aurora 20 kwietnia 2012 at 18:48

    Gdy byłam dzieckiem kochałam zapach kawy i nienawidziłam jej smaku. Teraz kocham jej smak. I zapach jeszcze bardziej! Ach!

  • Reply niebochce 21 kwietnia 2012 at 16:24

    najcudowniejszy aromat świata :).

  • Zostaw komentarz