Omlet, który dziś ląduje na blogu to wersja bardzo uproszczona i dietetyczna. W moim przepisie nie znajdziecie dodatku mąki czy mleka. Tak przygotowuję tylko omlety na słodko, taki natomiast, wytrawny to głównie jajka.
Do omleta możecie dodać ulubione warzywa, podać go możecie z sosem pomidorowym. W ramach zdrowego śniadania przyrządzamy zatem zdrowe i pożywne omlety:) Do roboty!
Polecam Wam zeszklić wcześniej cebulę, aby była miękka i nie chrupała za bardzo podczas konsumpcji omleta.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 plastry żółtego sera
- 2 plastry szynki
- 1/2 cebuli
- pieprz
- łyżeczka masła
Jajka rozmącamy, wylewamy na patelnię na której wcześniej roztopiliśmy masło. Szynkę i żółty ser kroimy w kostkę. Gdy jajka zaczną się ścinać od spodu i po bokach na wierzch nakładamy dodatki w postaci sera i szynki, ewentualnie podsmażonej cebuli i doprawiamy do smaku (ja nie soliłam omleta, bo szynka była dosyć słona). Omleta składamy do boku tak, aby część ciasta przykryła dodatki. Smażymy dociskając omlet do patelni, tak aby ser się roztopił. Podajemy na gorąco.
8 komentarzy
Jeśli ma byc na zdrowo to z żółtego sera bym niestety zrezygnował:)
ale żółty ser nie jest zły! przecież to nie jest wielka ilość, zawsze można postawić na taki odtłuszczony ewentualnie, tu nie chodzi o dietetyczne śniadanie, ale takie które dostarczy energii na cały poranek, a ser żółty zawiera m.in. wapń, cynk, fosfor i potas
Smaczny pomysł na śniadanie. 🙂
Poproszę!! <3
<3
Bardzo apetyczny!
masło, ser żółty – słabo dietetyczne 😉
🙂 nie pisałam, że jest to dietetyczne śniadanie! Jest po prostu zdrowe, naturalne, lepsze od buły!