Słodkości

Pączki- tłusty czwartek

3 lutego 2013

Nie ma jak pączki!:)
Pączki domowe, robione u babci, z babcią, są najlepsze!
Wystarczy tylko parę składników, gorący olej, i cukier puder <3

Jeśli macie zamiar świętować tłusty czwartek, to nie obędzie się bez
pączków i faworków:) 

Faworki pełnoziarniste robiłam w zeszłym roku, pamiętacie? KLIK
Ten przepis jest zdecydowanie warty wypróbowania:)

Składniki na 60 pączków:

  • 1.7 kg mąki pszennej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka drożdży (100g)
  • 2 olejki waniliowe (lub esencja waniliowa- ja akurat nie miałam)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1l mleka
  • 7 jajek
  • 3 żółtka
  • dodatkowo: cukier puder, marmolada

Drożdże kruszymy do miski, posypujemy je cukrem. Mleko podgrzewamy, odlewamy z niego 1/2 szklanki i nią zalewamy drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż drożdże wyrosną- ok. 25 minut.
Margarynę wrzucamy do pozostałego, ciepłego, mleka, czekamy aż się rozpuści.

Jajka z żółtkami ubijamy/rozmącamy, dodajemy mleko, mąkę, olejki waniliowe, na samym końcu dodajemy mocno wyrośnięte drożdże. Roztrzepujemy do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą, na samym końcu dodajemy sól.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (zerkajcie na ciasto- bo bardzo szybko rośnie).

Ciasto jest rzadkie- nie przejmujcie się tym, takie ma być. 

Gdy ciasto jest wyrośnięte, najlepiej jest przygotować:

  • białe płótno
  • talerz z mąką
  • marmoladę twardą
  • garnek z olejem/frytownicę

Ciasto nabieramy dużą łyżką, formujemy obtaczając w mące.. Na dłoni rozpłaszczamy ciasto, nakładamy małą łyżeczką marmoladę, zlepiamy boki i formujemy kulki.
Układamy na płótnie, po 15 minutach od wyłożenia pierwszych pączków możemy zagrzać olej i zacząć je smażyć.

To ciasto jest bardzo luźne, gdy uformujecie pączki, nie martwcie się, że będą za płaskie- podczas pieczenia się napuszą i same uformują.

Pączki smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju.

Wykładamy je na ręczniki papierowe, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy
Tłusty czwartek możemy zacząć już dziś… 🙂

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply Dominika 3 lutego 2013 at 11:51

    ja już się umówiłam z babcią i będziemy robić 🙂

  • Reply Anonymous 3 lutego 2013 at 12:35

    I takie pączusie, które można obrać ze skórki, chrupiące, z pysznym dżemajem lubię , a nie plastikowe lub gąbczaste dziadostwa z cukierni :/ – pozdrawiam LubieSchabowe

  • Reply Dota|oneginetatopa 3 lutego 2013 at 13:32

    super poglądowy przepis:)))

    • Reply pees 3 lutego 2013 at 21:17

      no czasem trzeba!:) nie wszyscy wiedzą co i jak:P

  • Reply What's Baking?? 3 lutego 2013 at 13:42

    wow.. so temptingly yummy.

  • Reply kulinarne-smaki 3 lutego 2013 at 14:13

    mniam 🙂 aż ślinka cieknie

  • Reply Nemi 3 lutego 2013 at 14:58

    Świetne:] Częstuje się:)

  • Reply Kamciss 3 lutego 2013 at 16:25

    Mmm wyglądają pysznie 🙂

  • Reply Aurora 3 lutego 2013 at 21:13

    To nie tylko mój zamiar, lecz rozkaz! 😀

  • Reply MartynCia ^^ 5 lutego 2013 at 23:18

    mmmmm.. dostałam ślinotoku patrząc na to pierwsze zdjęcie.

  • Reply Anonymous 21 lutego 2013 at 20:08

    Chyba dla wojska robiłaś, dużo tych paczek,ale wygląd super…..

  • Zostaw komentarz