Pyszne pancakes. Uwielbiam je, co prawda jadam głównie z owocami lub miodem, jednak te mnie również zachwyciły. Przeglądałam zdjęcia na jednym z moich ulubionych blogów zagranicznych i zobaczyłam tam pizzę z makaronem. Co prawda u nas połączenie mac&cheese nie jest aż tak popularne (albo tak mi się wydaje), ale wiem, że za granicą jest szaleństwo właśnie z tymi dwoma składnikami:) Postanowiłam przenieść ten pomysł i przedstawić go w formie pancakes.
Muszę Wam przyznać, że ja nie zawsze dobrze odmierzam porcje makaronu w wyniku czego zostaje on na drugi dzień. Od dziś zapewniam, że właśnie w takiej postaci będę go podawać kolejnego dnia. Oczywiście z czasem uzupełnię składniki o suszone pomidory, oliwki itp.
Ciasto to jest trochę bardziej gęste niż zazwyczaj- to przez to, że w momencie, gdy kładziemy na placuszki makaron to mogą one się bardziej rozpłynąć.
Składniki na pancakes z makaronem:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
- 1.5 szklanki maślanki
- sól, pieprz
- szczypta chili
- 50g roztopionego masła
- makaron ugotowany al dente (każdy rodzaj, na porcję pancakes ok. 150g)
- ser żółty (ok. 150g lub jak kto lubi)
Jajko roztrzepujemy z maślanką oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach.Na patelnię do naleśników nakładamy łyżką masę ciasta, na wierzch układamy makaron, posypujemy go serem i polewamy odrobiną ciasta (w przeciwnym wypadku ser zacznie się przypalać po odwróceniu na drugą stronę placuszka). Gdy na powierzchni pancakes zaczną tworzyć się dziurki możemy je przewrócić na drugą stronę.
Pancakes z makaronem i serem podajemy z sosem pomidorowym lub innym ulubionym. Na ciepło.
1 komentarz
W sumie to racja, że amerykanie mają hopla na punkcie mac&cheese, fajne te placuszki.