Sosy i dodatki

Pasta z dyni i kukurydzy (na kanapki)

27 października 2016

Pasta z dyni i kukurydzy okazała się hitem mojej sobotniej domówki 🙂 Rzecz, która powstała absolutnie przypadkowo (za dużo dyni zjadłam wcześniej i nie wystarczyłoby na przyzwoitą, imprezową, porcję, ale ciii) okazała się być jednym ze smaczniejszych produktów, który powstaje po odpowiednim potraktowaniu dyni i zaledwie kilku dodatkach. Do pasty możecie użyć ulubionego rodzaju dyni, koniecznie ją wcześniej upieczcie – aromat jest bardziej intensywny i dynia nie traci witamin tak, jak dzieje się podczas jej gotowania.

Jeśli nie jesteście wielkimi fanami pasty sezamowej, która nadaje paście orzechowego posmaku po prostu ją pomińcie lub dodajcie inne składniki, które mogą podkręcić smak słodkiej dyni i słodkiej kukurydzy. Dobrym pomysłem mógłby być majonez czy np. odrobina musztardy połączona ze świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 1 szklanka pieczonej dyni
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100g serka śmietankowego do smakowania pieczywa
  • 1 łyżka pasty sezamowej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • odrobina płatków chili (jeśli chcecie, aby pasta była pikantna)

pasta-z-dyni-1-of-1-4

Dynię kroimy w kostkę, kukurydzę płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Przed podaniem doprawiamy do smaku. Pasta przygotowana w ten sposób jest naprawdę kremowa, świetnie pasuje do świeżych warzyw czy ulubionego pieczywa.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz