Pesto zawsze kupowałam.
Cały słoiczek starczał mi na bardzo długo- bo już odrobina sprawiała, że dana potrawa
nabierało charakteru.
Zawsze było to pesto bazyliowe,
teraz postanowiłam zrobić je sama- ale z pietruszki:)
Kilka chwil i już!:)
Składniki na pesto z pietruszki:
- pęczek pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka sztuk orzechów nerkowca (powiedzmy 6)
- sól, pieprz
- kawałek parmezanu (ok. 5cm wystarczy)
Pietruszkę płuczemy, osuszamy, odcinamy listki, łodyżki nie będą potrzebne, siekamy je drobno razem z czosnkiem. Parmezan trzemy na tarce o cienkich oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy.
Gdy chcemy, aby pesto było rzadsze dodajmy więcej oliwy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy np. z grillowanymi piersiami kurczaka, na które przepis jutro… 🙂
4 komentarze
Ja robiłam pesto bazyliowe dzisiaj i też wyszło pyszne i o takim kolorku :>
jakie piękne, zielone!
Uwielbiam pesto 🙂
Ostatnio robiłam szpinakowe 🙂
własne pesto jest najlepsze!