Sosy i dodatki

Pieczeń rzymska- klops z jajkiem

1 kwietnia 2012
klops z jajkiem

Nie macie czasem problemu
z obiadem: zrobić więcej czy mniej?
Ja często tak mam, myślę, że jak się mieszka we dwoje,
to ten problem może naprawdę dać się we znaki!
Tak więc wymyśliłam porcjowanie pieczeni rzymskiej- czyli tzw. klopsa z jajkiem.

Moja babcia robi tę pieczeń w duużej brytfance (ale to obiad dla 6-8 osób).
Ja skorzystałam z kokilek!
Świetnie się sprawdziły, no i porcja jest w sam raz.
Z tego co wiem, K. jutro do pracy zabierze kanapki z plastrami tej pieczeni..

Składniki na pieczeń rzymską:

  • 400g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka (u mnie żytnia)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0.5 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Łopatkę mielimy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę (mi się nigdy nie chce tego robić, więc zazwyczaj cebula jest w dużych kawałkach), bułkę mielimy bądź blendujemy- jeżeli nie posiadamy suchego pieczywa w domu użyjmy kupnej bułki tartej.
Do mięsa wsypujemy przyprawy, dodajemy roztrzepane jajko, cebulę oraz zmieloną bułkę i mieszamy.
Kokilki natłuszczamy odrobiną oliwy, ich dno wykładamy mięsem, na nim kładziemy połówkę jajka i przykrywamy kolejną warstwą mielonego.
Pieczemy 30-40minut w 170stopniach.

Podajemy jako danie główne z ziemniakami oraz buraczkami, albo kroimy w plasterki i układamy na pieczywie:)

pieczeń rzymska

Przeczytaj również

11 komentarzy

  • Reply Saratelka 1 kwietnia 2012 at 22:20

    Ach, jak słonecznie! 😀 Urocze kuleczki, takie pękate muffinki z kształtu 🙂 Bardzo fajny pomysł!

  • Reply Karmel-itka. 2 kwietnia 2012 at 05:52

    ojej, ale świetny pomysł z tymi babeczkami. takie zapieczone w nich jaja na Wielkanoc będę idealne ;]

  • Reply wilczyca-Aga 2 kwietnia 2012 at 06:34

    muszę przyznać, że bardzo ciekawy pomysł.

  • Reply ola 2 kwietnia 2012 at 10:37

    Zjadłabym sobie takiej pieczeniowej a`la muffiny

  • Reply Cytrynka 2 kwietnia 2012 at 16:36

    Uwielbiam pieczeń rzymską! Bardzo podoba mi się ten pomysł. Robię całkiem podobne, małe porcje, ale w formie kulek – nazywamy to bodajże „jaskółczymi gniazdkami” 😉

  • Reply niebochce 2 kwietnia 2012 at 19:14

    takie ekonomiczne przepisy bardzo lubię:), a często mam podobny problem porcjowy.

  • Reply slyvvia 2 kwietnia 2012 at 19:19

    Bardzo smakowita 😀

  • Reply Karmel-itka. 2 kwietnia 2012 at 22:10

    mmm… znam to!
    u mnie jesteśmy we trzech. i ciągle coś zostaje.
    a jak nie, to już święto. i co potem?
    wielki dylemat! ale trzeba umieć sobie z nim radzić.
    a widzę,że Tobie idzie wyśmienicie ;]

  • Reply Kaś 3 kwietnia 2012 at 09:42

    fajny pomysł z tymi kokilkami. gdyby to jeszcze u mnie serwowano takie pyszności na obiad… 😉

  • Reply Szana 3 kwietnia 2012 at 16:00

    wygląda naprawdę bardzo apetycznie 😉

  • Reply Paulina 4 kwietnia 2012 at 07:55

    A gdzie zniknęły jaja na boczku? 🙁

    Pieczeń rzymską uwielbiam, super pomysł z wersją mini 🙂

  • Zostaw komentarz