Obiady

Pieczona pierś z indyka

18 kwietnia 2014

pieczona piers z indykaPieczona pierś z indyka to hit ostatnich dni!:) Gdy ją piekłam nie wiedziałam do końca czy sposób doprawienia i pieczenia jest dobry. Bałam się, że mięso będzie przesuszone i bez smaku. Niestety nie posiłkowałam się żadnym przepisem i wszystko robiłam ‚na oko’. Ku mojemu zaskoczeniu pierś z indyka wyszła niesamowicie soczysta! Mięso nie wysuszyło się za bardzo, a tymianek i miód to para idealna!

Oczywiście przepis możecie zastosować do innego typu mięsa: np. piersi z kurczaka czy schabu. Dobrym dodatkiem byłby ciemny sos pieczeniowy lub mus z jabłek czy śliwek. Ja indyka wykorzystałam do kanapek- na nie przepis niebawem!:)

Składniki:

  • filet z indyka ok. 0.5kg
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka miodu spadziowego
  • sól, pieprz

Filet z indyka smarujemy miodem, dodajemy sól i pieprz- dokładnie wmasowujemy przyprawy w mięso. Do naczynia żaroodpornego dodajemy również tymianek. Pierś pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Ja piersi z indyka nie przykrywałam, ale jeśli macie większy kawałek mięsa, który wymaga dłuższego czasu pieczenia polecam przykryć brytfannę folią lub szklaną przykrywką. Dobrym wyjściem jest też upieczenie mięsa w rękawie do pieczenia.

pieczona piers z indyka (2) pieczona piers z indyka-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Inspirowane Smakiem 18 kwietnia 2014 at 03:55

    Prezentuje się obłędnie!

  • Reply Helena Kusik 19 kwietnia 2014 at 12:57

    Już zrobiona…najlepszego…:)

  • Reply Rita 28 lipca 2016 at 19:28

    To szybkie, orientalne danie jest gotowe w mniej niz 20 minut. Indyka trzeba marynowac przez godzine, wiec najlepiej przygotowac go z rana, zeby po pracy po prostu wszystko razem wrzucic na patelnie i przygotowac szybki obiad.

  • Zostaw komentarz