Sosy i dodatki

Pieczone bataty z sosem koperkowym

20 września 2017

Większej fanki pieczonych batatów ode mnie chyba nie znajdziecie 🙂 Mogłabym je jeść codziennie – z dodatkami lub bez, pieczone jak frytki albo tak w połówkach. Podane na ciepło czy zimno pieczone bataty z sosem jogurtowym są pyszne. Pasują do mięs, innych warzyw, zjedzone na podwieczorek czy nawet dodatek do sałatki. Jeśli macie ochotę na coś bogatego w węglowodany to skuście się na bataty, jednak z rozwagą. Osoby będące na diecie nie powinny dać się zwieść – słodki smak pobudza apetyt i umówmy się: z batatami jak z pistacjami – nie można przerwać ich jedzenia albo „nie zjeść całej porcji na jeden raz”… 🙂 Te słodkie, pomarańczowe, ziemniaki dzięki zawartości beta karotenu i witaminy A mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. 

Od dawna planuję użycie batatów w innych przepisach, np. jako dodatek do słodkich ciast czy muffinek, składnik ciasta na knedle czy, w wytrawnej wersji, kotletów wegetariańskich. Dziś przepis prosty i pyszny, wracajcie więc do domu i bierzcie się za pieczenie! To naprawdę ekspresowy posiłek.

Przepisy na bataty:

Składniki:

  • 2 bataty
  • sól, pieprz,
  • oliwa
  • składniki na sos: jogurt naturalny, koperek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka awokado, sól, pieprz, sok z cytryny

Bataty kroimy na pół. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut (termoobieg).

Składniki na sos koperkowy mieszamy razem: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy, awokado kroimy w cienkie paski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny (świetnie podkreśla smak awokado).

Bataty powinny być miękkie po tym czasie, ale najlepiej jest sprawdzić stan ich upieczenia widelcem – skórka powinna również odchodzić z boków ziemniaka, a wierzch być zarumieniony. Pieczone bataty z sosem koperkowym najlepiej jest podać jeszcze na ciepło.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz