Pieczone ziemniaki w piekarniku to chyba najprostszy bezglutenowy przepis na posiłek 🙂 Wystarczy kilka składników, aby w 30 minut wyczarować pięknie wyglądającą i smaczną przekąskę. Takie pieczone ziemniaki pasują do mięs, ale mogą stanowić także przystawkę.
Gdy przygotowuję takie ziemniaki zawsze najpierw je obgotowuję tak, aby w piekarniku nie musiały długo się piec. Trzymam je w piekarniku tylko tyle, aby skórka była chrupiąca i ser zdążył się roztopić.
Na blogu publikowałam już przepis na pieczone ziemniaki, jednak ta wersja jest dużo bardziej wygodna na różnego rodzaju imprezy domowe. Koniecznie wybierzcie duże ziemniaki tak, aby z łatwością je naciąć.
Wcześniejsze przepisy:
Składniki:
- duże ziemniaki
- szynka
- ser żółty
- pietruszka
- sól
- oliwa
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-7 minut (w zależności od wielkości) – tak, aby były prawie miękkie (nie możemy ich rozgotować, jednocześnie powinniśmy móc włożyć w środek widelec i z łatwością go wyjąć). Studzimy ziemniaki, nacinamy je prawie do końca, pomiędzy plastry wkładamy ser żółty i szynkę. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy je oliwą, pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach (jeśli ziemniaki były zbyt twarde po ugotowaniu przedłużamy czas pieczenia na tyle, aby zmiękły). Pieczone ziemniaki podajemy z sosem czosnkowym.
2 komentarze
Aż slinka cieknie 🙂
Jednak zakochałam się w tych przeslicznych naczyniach zaroodpornych – gdzie takie dorwalas.? Są urocze! <3
Wiesz co, swojego czasu kupiłam je w Duce 🙂