Pieczone młode ziemniaki to najlepszy wiosenny dodatek do potrawy 🙂 Ja zjadłam je z dodatkiem zielnego, bazyliowego, pesto. Piekłam je z dodatkiem czosnku, ze szczypiorkiem i z dymką. Pod koniec pieczenia dodajcie koniecznie masło tak, aby zdążyło się ono roztopić i obtoczyć ziemniaczki kremowym sosem. Czosnek sprawia, że sos, który się tworzy jest niezwykle aromatyczny.
Wiosna ma to do siebie, że na targach i straganach mamy ogromny wybór świeżych warzyw i owoców, korzystajmy z tego, póki możemy. Pamiętajcie, że pomidory smakują już pomidorami 🙂
Składniki:
- młode ziemniaki
- główka czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 dymki
- oliwa
- masło
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5-8 minut (mają być lekko twarde). Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, wcześniej lekko nacinając wierzch ziemniaków. Dodajemy pocięty szczypiorek, dymkę oraz ząbki czosnku. Skrapiamy delikatnie oliwą. Pieczemy ok. 15 minut w 220 stopniach, aby skórka się zarumieniła i spiekła. Na sam koniec dodajemy masło.
1 komentarz
Jeszcze rozmarynu troszkę i będzie pycha cudo :3