Święta

Pierniczki świąteczne

18 grudnia 2013

pierniczki świąteczne

Te pierniczki świąteczne piekłam 2 tygodnie temu, kiedy była u mnie Babcia. Są genialne. Idealnie twarde, pieprzne, ze smakowitym nadzieniem w postaci pomarańczowej marmolady z imbirem.Bez lukru czy polewy- smaczne same w sobie. Przepis na te pierniczki świąteczne jest bardzo prosty, jeśli nie chcecie ich nadziewać marmoladą to nie musicie- sama zrobiłam pół porcji bez nadzienia i pierniczki i tak wyszły pyszne:)

Ten wypiek musi trochę poleżeć- u mnie po dwóch tygodniach (te bez nadzienia) były w sam raz, te pierniczki, które miały nadzienie zmiękły szybciej.

Przepis podpatrzyłam u Pauliny: KLIK.

Składniki na 40 sztuk:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 70g miodu
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • świeżo zmielony pieprz (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolite ciasto.

DSC_8088Ciasto na pierniczki dzielimy na 3 części i z każdą postępujemy tak samo: rozwałkowujemy.DSC_8089Wykrawamy okręgi.DSC_8090Na co drugim okręgu nakładamy łyżeczką marmoladę.DSC_8091Następnie ten okrąg przykrywamy drugim.DSC_8092Foremką wykrawamy kształt tak, aby marmolada była daleko od brzegów, na samym środku.DSC_8093 DSC_8094Boki pierniczka dociskamy tak, aby nie było żadnych przerw między jedną a drugą warstwą.DSC_8096Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 18 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. DSC_8097Z niektórych moich pierniczków marmolada trochę wyciekła, nie wpłynęło to jednak na ich smak, a i tak większość nadzienia została na swoim miejscu:)

Pierniczki z tego przepisu bez nadzienia i bez drugiej warstwy muszą poleżakować ok. tygodnia (chyba że lubicie twardsze pierniczki świąteczne:) jeśli nie to włóżcie do puszki obierki po jabłkach).

pierniczki świąteczne-2

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Agnieszka 18 grudnia 2013 at 18:11

    Uwielbiam pierniczki. Na te święta jutro będę piekła. Pozdrawiam

  • Reply Krzysztof 18 grudnia 2013 at 21:58

    Przepięknie wyglądają! Ciekaw jestem tego nadzienia.

  • Reply Anonim 18 grudnia 2013 at 21:59

    Czy te pierniczki wyjdą z połowy porcji? Nie chcę zrobić ic h tak dużo bo nie mam czasu.

    • Reply pees 18 grudnia 2013 at 22:04

      Myślę, że spokojnie powinny wyjść, to ciasto było bezproblemowe:)

    Zostaw komentarz