Święta

Piernik świąteczny

8 grudnia 2014

piernik-3Piernik świąteczny, z miodem, pysznymi powidłami śliwkowymi i czekoladowym ganache. Bardzo smaczny, wilgotny, prosty w przygotowaniu i nie sprawiający większych problemów podczas pieczenia.

Szczerze mówiąc, te dwie warstwy powideł są akurat, moim zdaniem każdy piernik musi być przełożony powidłami 🙂 Spróbujcie z jedną warstwą marcepanu- na pewno wyjdzie nieziemsko! 🙂

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • zmielone przyprawy: pieprz, ziele angielskie, cynamon, kardamon (ok. 50g)
  • dodatkowo: powidła do przełożenia, polewa czekoladowa (80g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła)

Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dodajemy kakao. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dodajemy je do ciasta wraz z pozostałymi składnikami. Ciasto mieszamy/miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, pieczemy ok. 35 minut w 160 stopniach. Kiedy piernik ostygnie po upieczeniu przekrawamy go, smarujemy powidłami i polewą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

piernik-2 piernik-4

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz