Piernik świąteczny, z miodem, pysznymi powidłami śliwkowymi i czekoladowym ganache. Bardzo smaczny, wilgotny, prosty w przygotowaniu i nie sprawiający większych problemów podczas pieczenia.
Szczerze mówiąc, te dwie warstwy powideł są akurat, moim zdaniem każdy piernik musi być przełożony powidłami 🙂 Spróbujcie z jedną warstwą marcepanu- na pewno wyjdzie nieziemsko! 🙂
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki miodu
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100 g masła
- zmielone przyprawy: pieprz, ziele angielskie, cynamon, kardamon (ok. 50g)
- dodatkowo: powidła do przełożenia, polewa czekoladowa (80g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła)
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dodajemy kakao. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dodajemy je do ciasta wraz z pozostałymi składnikami. Ciasto mieszamy/miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, pieczemy ok. 35 minut w 160 stopniach. Kiedy piernik ostygnie po upieczeniu przekrawamy go, smarujemy powidłami i polewą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy