Przekąski i przystawki

Pierogi pieczone z kaszą

6 sierpnia 2013

pieczone pierogi z kaszą

Czasami są takie konkursy, które inspirują. Nie trzeba wtedy wypełnić ankiety, odpowiadać na pytania typu ‘dlaczego ty masz wygrać?’. Rzadko kiedy biorę udział w takich akcjach, ale konkurs Almette mnie zachęcił. Pierwsza moja myśl to były właśnie pierogi- chciałam je ugotować, zaczęłam się jednak bać o farsz z Almette nie wiedząc jak zachowa się we wrzącej wodzie.

Postawiłam na pieczone pierogi. Do ich wykonania użyłam dwóch serków- jogurtowego oraz tego     z pomidorami. Powiem Wam szczerze, że sama jestem zaskoczona rezultatem, smak tych pieczonych pierogów jest naprawdę wyśmienity.

Ciasto jest delikatne i kruche zarazem, bardzo puszyste. Farsz, za sprawą świeżej bazylii niesamowicie orzeźwia i nic tylko marzyć o wyjeździe do Toskanii… 🙂

Jeśli spodoba się Wam mój pomysł to proszę oddajcie na mnie głos,wiecie, że to chyba pierwszy raz gdy proszę tu o głosy.

Składniki na ciasto:

  • 300-350g mąki
  • 10g świeżych drożdży
  • 100ml ciepłego mleka
  • 50ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki curku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100ml oliwy
  • 4 łyżki Almette jogurtowego (ok. 3/4 opakowania)

Mąkę przesiewamy, w środku robimy zagłębienie, kruszymy do niego drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Gdy drożdże zaczną pracować (po ok. 15 minutach) dodajemy do miski resztę składników. Dobrze mieszamy wyrabiając ciasto. Po ok. 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być na tyle elastyczne, że odkleja się od dłoni. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Składniki na farsz:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 3 garści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 opakowanie serka Almette pomidorowego

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (ok. 8-10 minut). Bazylię siekamy. Kaszę odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie zimna dodajemy do niej przyprawy i mieszamy dokładnie.

Gdy ciasto na pierogi jest już wyrośnięte rozwałkowujemy je na grubość 6mm. Szklanką wykrawamy koła, które następnie rozpłaszczamy w dłoni. Nakładamy łyżeczkę serka oraz 2 łyżeczki farszu, zlepiamy boki pieroga.

DSC_3862DSC_3864

Gotowe pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy je oliwą i posypujemy suszoną bazylią/tymiankiem. Możemy pierogi przekuć widelcem, żeby za bardzo nie napuchły.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30-40 minut.

DSC_3865

 

Gotowe pierogi studzimy i podajemy z ulubionym dipem.

pieczone pierogi z kasza 2

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz